Onsdag presenterte Equinor kanonresultater. Etter et justert driftsresultat på 169 milliarder kroner i første kvartal, kan selskapet notere seg en kontantbeholdning på svimlende 200 milliarder.
Men hva skal de bruke pengene til?
Toppsjef Anders Opedal varslet tidligere i år en disiplinert plassering av midlene. Og selv om det grønne skiftet er på alles lepper og Equinor selv har store omstillingsambisjoner, har ikke selskapet sendt signaler om at de ekstraordinære inntektene endrer investeringstakten innen fornybar.
Gode og lønnsomme fornybarprosjekter er uansett mangelvare, sa Leif Eriksrød, leder for aksjeforvaltning i Alfred Berg Kapitalforvaltning, til DN onsdag.
Equinor selv har påpekt at det er blitt tøffere konkurranse om færre prosjekter, og at det går for sent med å gjøre areal tilgjengelig, for eksempel innen havvind.
Det er Venstres Ola Elvestuen helt uenig i.
– Equinors rekordresultat på 169 milliarder kroner må føre til at selskapet kraftig øker satsingen på grønn energi, sier han.
I 2021 gikk 11 prosent av Equinors investeringer til fornybar energi og andre lavkarbonløsninger, mens resten stort sett dreier seg om olje og gass.
– Om få år må det bli motsatt om Equinor skal forbli et moderne energiselskap, mener han.
Nå forventer han handling fra olje- og gassgiganten.
– Equinor må kjenne sin besøkelsestid og for eksempel sørge for at de bygger ut langt mer havvind enn de gjør i dag. Med all kapitalen de har bør de gjøre det med større risikovilje og mindre subsidier fra staten.
Eskil Eriksen, talsperson for Equinor, sier selskapet er godt i gang.
– Vi bygger en betydelig fornybarportefølje på 12–16 GW innen 2030, tilsvarende halvparten av all installert kraftkapasitet i Norge. Vi skal øke bruttoinvesteringene for fornybart og lavkarbonløsninger til over 50 prosent innen 2030, og planlegger for bruttoinvesteringer på 23 milliarder USD, over 200 milliarder kroner i fornybart innen 2026, sier han, og viser til mål som ble lagt frem første gang i fjor sommer.
– Litt merkelig
Elvestuen er ikke alene om å være kritisk. SV-topp Lars Haltbrekken har liten forståelse for investorer og selskaper som snakker om at det er vanskelig å finne lønnsomme fornybar-investeringer.
– Litt merkelig er det jo at Norges statlige oljeselskap ikke vet hva de skal gjøre med pengene sine. Med skarve fire prosent av investeringene i fornybar energi, kunne de jo brukt litt mer der, sier han.
Mens viktige milepæler for kutt av klimagasser nærmer seg, vil Haltbrekken at Norge går i front og skaper nødvendige prosjekter selv.
– Vi snakker altså om at det er dyrt og risikabelt å investere i fornybart, samtidig som vi sitter med bokstavelig talt hundrevis av milliarder av kroner vi ikke vet hva vi skal bruke på. Det blir for dumt, mener Haltbrekken.
– Er det krevende å finne gode grønne prosjekter?
– Vi har sikret oss to tredjedeler av prosjektene vi trenger for å nå fornybarmålet i 2030. Konkurransen innen fornybart blir tøffere, og betalingsviljen er høy. I dette markedet vil vi være disiplinerte og prioritere de lønnsomme mulighetene. Samtidig driver vi kontinuerlig forretningsutvikling og ser også spennende muligheter innen havvind i Norge, sier Equinors Eskil Eriksen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.