Møt Ola Elvestuen, klima- og miljøministeren som hevder han også egentlig er næringsminister.

Venstres nestleder avslører nå hvorfor partiet ikke lyttet til Abid Rajas råd under regjeringsforhandlingene om at de burde kreve å få næringsministeren i den utvidede Solberg-regjeringen. Partiledelsen mente de hadde den posten allerede.

Elvestuen går også i rette med han som tross klimaministerens insistering formelt er næringsminister – utnevnt av Kongen – Høyres Torbjørn Røe Isaksen.

For tre uker siden skrev Isaksen et innlegg på Facebook, etter protestene mot sjødeponi i Repparfjorden, mot «angrepene på næring etter næring». Han mente det var på tide å spørre: «Hva skal vi faktisk leve av i dette landet?» og listet opp alt miljøbevegelsen mente det var feil å drive med i dette landet.

– Den listen til Torbjørn viser forskjellen på Høyre og Venstre. Jeg er uenig med ham fordi hans oppgitthet handler om at det er folk som er opptatt av miljø som har for mye makt. Tvert imot, det er slett ikke sånn at miljøbevegelsen styrer utviklingen i Norge, sier Elvestuen.

Hvilke krefter som egentlig styrer Norges, skal vi komme tilbake til. Men Elvestuen mener han i hvert fall driver næringspolitikken i Venstres retning.

– Jeg er næringsministeren, den grønne. Det er fordi du ser at stadig mer av den klimapolitikken vi fører, gir næringsutvikling, sier Elvestuen.

Flere områder

Han forklarer det med at blant annet Enova ble overført til Klima- og miljødepartementet etter at Venstre gikk inn i regjeringen, hydrogenstrategi som skal legges frem og hans oppfølging av de 15 veikartene om grønn konkurransekraft.

– På område etter område er Klima- og miljødepartementet sentrale i den nye, grønne næringsutviklingen. Offentlige anskaffelser er vi også tett på.

– Isaksen er mer for oljeboring enn deg, og også for sjødeponi. Er han næringsministeren, den sorte?

– Må jeg ha en kontrast? Jeg trenger ikke de merkelappene, vi skal samarbeide. Det er ikke noen tvil om at jeg er en grønn næringsminister i en regjeringsplattform som definitivt er grønn, sier Elvestuen.

– Men er det plass til mer enn én næringsminister i regjeringen?

– Ja. Det er mange departementer hvor du må ha et samspill for å få til god næringsutvikling, som Olje- og energidepartementet, Finansdepartementet, mitt departement og Næringsdepartementet. Så ansvaret jeg har, strekker seg utover det som er direkte tildelt til dette departementet.

– Men om du ser på de tunge driverne for utslipp og næringspolitikk så er det vel Olje- og energidepartementet som sitter på nøkkelen?

– Den neste større diskusjonen og saken kommer vel i 2020, som ny forvaltningsplan for Lofoten og Barentshavet. Det ansvaret ligger i Klima- og miljødepartementet. Så rammene for aktiviteten ligger hos oss, sier Elvestuen.

– Har du sagt til Isaksen at du ser på deg selv som den grønne næringsministeren?

– Det er jeg ikke sikker på, men det er ikke noe å legge skjul på, sier Elvestuen.

Ikke den sorte

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen blir ikke støtt av Elvestuens brusing med Venstres grønne fjær.

– Jeg er ikke næringsministeren, den sorte. Jeg skal heller ikke sende den merkelappen videre til Olje- og energiministeren, sier Isaksen.

Han er enig med Elvestuens begrunnelse for hvorfor klimaministeren også er næringsminister.

– Han har jo helt rett i at mange av virkemidlene for grønn næringsutvikling ligger under ham. Men jeg er også en grønn næringsminister, og det er god plass til to i regjeringen. Det viktigste er at næringspolitikken ikke bare er grønn, men også god. Det er det vi sammen jobber for, sier han.

Slik vurderte de

Elvestuen er klar i begrunnelsen på hvorfor Venstre ikke ville ha næringsministeren slik Abid Raja tok til orde for, for igjen å bli partiet for små- og mellomstore bedrifter.

– Vår vurdering var at du har like mye næringspolitikk til sammen i Klima- og miljødepartementet og Forskning og høyere utdannelse, som i Næringsdepartementet, også inn mot grønn næringsutvikling, som er et av våre hovedområder. Jeg mener det er en sterkere posisjon som vi nå har med de to til sammen enn å gå over til et Næringsdepartement som i stor grad også er et eierskapsdepartement, sier Elvestuen.

Han innrømmer at det ikke alltid er så grønt i regjeringen som han ønsker.

– Det blir jo bygget ut Repparfjord, og det er en oljeaktivitet. De som da sitter i posisjon til å påvirke, vil jo være oss. Vi sitter med makt, som beslutningen om olje ut av Oljefondet viser. Men det er klart at det er en regjering og en plattform som er et utgangspunkt for politikken som nå føres, og den må jeg forholde meg til både når det gjelder de fordelene det gir og kompromissene som kommer med, sier Elvestuen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: