Den nye olje- og energiministeren Kjell-Børge Freiberg Freiberg (47) fulgte forgjengeren Terje Søviknes' linje da han overtok statsrådsstolen fredag.

Leteareal må gjøres tilgjengelig, fastslår han. Men Lofoten, Vesterålen og Senja er fredet ut denne stortingsperioden – i samsvar med de tre regjeringspartienes felles plattform.

– I praksis for alltid?

– Nei, sier Freiberg.

Som Frps mangeårige ordfører i Hadsel i Vesterålen har han før advart mot å «verne oss i hjel» fordi det kunne stoppe verdiskapingen i hjemfylket Nordland. Nå holder han seg til regjeringslinjen, men sier han håper på ny runde om konsekvensutredning i de omstridte områdene fra 2021.

Klimasvar

NRK presset lenge på for å få vite om statsråden egentlig tror klimaendringer er menneskeskapte. Etter flere runder endte det med «ja». Samt at det også er naturlige variasjoner.

– Bare se på karbonfangst og -lagring (CCS). Der er vi i gang, sier Freiberg.

Dette er statsrådens første og mest håndfaste eksempel på hvordan han skal bidra mot menneskeskapte klimaendringer.

Stortingsflertallet har presset frem et ja til studier, planlegging og prosjektering av CCS-anlegg ved Norcems sementfabrikk i Brevik og søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo. Regningen får Freiberg senere, og ingen bestrider at den vil bli stor.

Vil eksportere kraft

Den ferske statsråden synes videre at kraftkabler til utlandet er bra, ikke minst for forsyningssikkerheten.

– Bare se på denne sommeren, sier han.

Hvor mange flere kabler som skal eller bør komme, ville han ikke inn på på sin første dag.

– Det skal uansett behandles i departementet, sier Freiberg.

Kritikk om at kraftutveksling med utlandet gir rekordhøye priser på norsk hjemmemarked, preller av.

– Dette er uansett et marked. Noen ganger er prisene rekordhøye, andre ganger rekordlave, sier Freiberg.

Energi-blomster

Allerede før Freiberg inntok statsrådskontoret tidlig fredag ettermiddag, var tre blomsterhilsener på plass.

To var fra energitungvektere: Equinors toppsjef Eldar Sætre og Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnessen hilste begge lykke til. Den siste kun med fornavn på kortet. De er nemlig gamle kjente. Fra 2015 og frem til stortingsvalget i fjor var Kjell-Børge Freiberg statssekretær i Olje- og energidepartementet med spesielt ansvar for energisektoren utenom olje.

Tredje og siste blomst kom fra hjemtraktene. Ordfører Dagny Aasvik i Hadsel sendte også sine lykkønsker til sambygdingen.

Dette er Solbergs nye mannskap
Statsminister Erna Solberg presenterte sine nye statsråder på Slottsplassen fredag formiddag.
00:17
Publisert:


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.