470.000 arbeidsplasser i USA. 390.000 av dem et resultat av investeringene til Oljefondet.
Det er tallene i rapporten som den norske ambassaden i Washington har jobbet med i lang tid. Men timingen kunne ikke blitt bedre. Å skape flere jobber i USA har vært hovedbudskapet til Donald Trump. Derfor er sammenstillingen av hva norske bedrifter og Oljefondet bidrar til i hver eneste av de 50 statene noe norske myndigheter kan bruke ekstra aktivt i månedene og årene som kommer.
– Dette er et viktig tidspunkt for å bidra med denne typen informasjon inn i det amerikansk systemet. Norge har spisskompetanse innen en rekke fagfelt og dette skaper arbeidsplasser både i Norge og i de landene hvor norsk næringsliv er engasjert. Det vi ønsker med å legge frem en slik rapport er å vise hvor tett sammenvevd norsk og amerikansk økonomi er. Dette dreier seg ikke bare om investeringer og handel, men om arbeidsplasser i både USA og Norge, sier Brende til DN.
Annonseres på Capitol Hill
Han presenterer rapporten «Norway creates jobs in the US» på et arrangement i den amerikanske hovedstaden torsdag denne uken.
Hvis han skal følge budskapet i rapporten, er det ikke Trumps uttalte mål om proteksjonisme og «America First» som er oppskriften på enda større jobbskaping.
«Kunnskapsutveksling, fri bevegelse av mennesker og handel mellom to av de rikeste og mest avanserte økonomiene er en vinn-vinn-situasjon. Det er grunnen til at vi må bestrebe oss på enda mer økonomisk utveksling og prøve å fjerne hindringer for handel og investeringer», skriver ambassadør Kåre R. Aas i forordet.
– Jeg tror dette er viktig informasjon å få frem i en tid hvor det fra flere hold argumenteres med mindre samhandel og mindre internasjonalt samarbeid. Det er ikke svaret på dagens utfordringer. Jeg vil i DC ta til orde for å styrke samhandelen og investeringene mellom våre to land – i en ren vinn-vinn stil, sier Brende til DN.
300 selskaper
Ifølge rapporten bidrar norske bedrifter og investeringer til 470.000 arbeidsplasser i USA, og hvis vi inkluderer indirekte sysselsetting, gjennom økonomiske ringvirkninger på nærliggende områder, nærmer antallet jobber seg én million.
Jobbene finnes i alle 50 stater, i shipping og konsulentbransjen, teknologi og kapitalintensive sektorer som energi og forsvar. Og særlig i de siste årene gjennom design og arkitektur.
Til sammen er det nå 300 norske selskaper i USA, blant dem Kongsberggruppen, Norwegian, Nammo, Statoil og Yara. Men det er ingen tvil om at det er «Norway’s Sovereign Wealth Fund», Oljefondet, som skaper mest aktivitet i USA. Det eier 0,94 prosent av alle aksjer der borte.
– Norge er nå den tiende raskest voksende kilden for utenlandske direkte investeringer (FDI) i USA, og Norge var i 2014 rangert som den 14. største kilden for utenlandske investeringer i landet, med nesten 32 milliarder dollar, skriver USAs ambassadør til Norge, Samuel D. Heins, i rapporten.
Metoden
Til sammenligning er USAs investeringer i Norge på 39 milliarder dollar.
Men hva er definisjonen på norske bedrifter i USA? Et av disse kriteriene må være oppfylt: Norsk eierskap og registrering i Brønnøysund-registeret, hovedkvarter i Norge, tradisjonelt sett på som norsk eller grunnlagt i USA av en nordmann. Disse står altså for 80.000 arbeidsplasser.
Metoden for å regne ut de 390.000 jobbene skapt av Oljefondet har vært å bruke estimatet om at 41,5 millioner amerikanere jobber for børsnoterte aksjeselskaper (publicly listed companies). Dette tallet er så ganget med Oljefondets andel av aksjemarkedet, 0,94 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.