VG skrev i helgen at den påtroppende oljefondssjefen Nicolai Tangen i fjor høst fløy inn 150 samfunnstopper til et seminar i USA. DN har tidligere skrevet at Tangen og hans fond har milliarder plassert i skatteparadiser, og at han aldri sto på søkerlisten til jobben. Nå vurderer Norges Banks representantskap, Stortingets vaktbikkje for sentralbanken, å ta opp ansettelsen i et ekstraordinært møte.

– Jeg har innkalt den faste komité til møte tirsdag for å drøfte om vi bør ha et ekstraordinært møte i Representantskapet med en orientering om prosess rundt ansettelse av Tangen, sier Representantskapets leder Julie Brodtkorp til DN.

Yngve Slyngstad med på flyet

VG skrev i helgen om seminaret Tangen holdt i november i fjor ved Wharton i Pennsylvania, det anerkjente universitetet der han selv studerte. Tangen sier han selv betalte for hele seminaret, som inkluderte ni millioner kroner for en konsert med Sting.

– Dette var mitt arrangement, mitt livs seminar. En del fløy på egen hånd, men de fleste var med flyene frem og tilbake over Atlanteren og deltok gjennom helgen, sa Tangen til VG.

– For meg er det å lære hele livet det sentrale. Å treffe mennesker og samle kunnskap er avgjørende for meg, både i min gamle jobb, men også i min nye, sa han.

Lot Tangen betale

Avtroppende oljefondssjef Yngve Slyngstad var med som gjest og innleder, og var med Tangens fly hjem til Oslo etterpå. Ifølge VG betalte Tangen også hotell, mat og drikke og underholdning. Slyngstad bekrefter at det var Tangen som betalte:

– Nei, vi forholder oss til samme regler som for når vi arrangerer seminarer: Vi tar regningen for tur og oppholdskostnader for dem som sitter i panel og holder innlegg, sier Slyngstad.

På spørsmål om ikke det etiske regelverkets forbud mot gaver også gjelder slike tilfeller, viser Slyngstad til at prinsippene refererer til forretningsforbindelser, og at Tangens selskap ikke er en forretningsforbindelse. Men han tok overfor VG selvkritikk for å ha sittet på med Tangens fly:

-Det var min vurdering å ta dette flyet. Det er første gang jeg har fløyet noe annet enn rutefly dekket av Norges Bank. Jeg skulle selvsagt heller tatt toget tilbake til New York og tatt rutefly hjem.

Sentralbanksjef Øystein Olsen uttalte til VG lørdag at sentralbanken betaler slike reiser selv.

Også den første oljefondssjefen Knut Kjær var med på seminaret.

«Drømmejobben»

Da Tangen ble utnevnt som ny sjef for Oljefondet, uttalte Tangen at han hadde fått «drømmejobben».

I 2018 sa trebarnsfaren til DN at «det forplikter når man har vært så heldig og tjent mye penger».

– Og jeg har ikke tenkt at mine barn skal arve noe særlig. De skal jo få sko og utdannelse og sånn, men de kommer ikke til å arve voldsomme verdier, sa han den gangen.

Blant gjestene på seminaret var også Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, forlegger Erling Kagge og FN-ambassadør Mona Juul, samt daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og regjeringsadvokat Fredrik Sejersted.

Sejersted sier han er en mangeårig venn av Tangen, og Statsministerens kontor gjorde det i helgen klart overfor VG at han er inhabil i saker om Oljefondet.

– Jeg har regnet med at turen etter hvert ville bli kjent og det er helt greit for meg. Jeg har full tro på åpenhet rundt alt jeg gjør, også dette, selv om det var et privat arrangement, sa Tangen til VG i helgen.

FN-delegasjonen i New York har snudd og vil selv betale for Juuls opphold og måltider under seminaret, ifølge VG, som også melder at Torbjørn Røe-Isaken nå vil melde inn det han fikk på seminaret, måltidene, i Stortingets interesseregister, og «for ordens skyld» at departementet betaler dem også.

Tjent milliarder

Det var tidligere i år at hedgefond-topp Tangen ble presentert som den nye sjefen for Oljefondet. Gjennom Ako Capital, som han i en årrekke har ledet fra London, har Tangen opparbeidet seg gigantiske inntekter. Tangen har tjent over en milliard kroner hvert år de siste årene.

Ifølge DNs beregninger gir han opp potensielle inntektene på i størrelsesorden 13 milliarder kroner ved jobbyttet.

– Dette er den reelle kostnaden for meg ved å ta jobben, skrev Tangen i en epost til DN.

DN har skrevet at Nicolai Tangen aldri sto på søkerlisten til jobben som sjef for Oljefondet, noe to av landets fremste jusprofessorer mener er ulovlig.

– Representantskapet vil be om en orientering om saken på neste møte som er den 11. juni, har Representantskapsleder Julie Brodtkorb tidligere fortalt DN.

DN har skrevet at Tangen legger fem milliarder kroner av formuen sin i en stiftelse, Ako Foundation, men beholder verdier for rundt syv milliarder kroner selv. Disse private verdiene er blant annet plassert i Ako-fond.

Pengene i skatteparadis

Tangen har også verdier for rundt 1,3 milliarder kroner i en såkalt trust på Jersey og selskap på De britiske jomfruøyene, kjent som såkalte skatteparadis.

De to NHH-professorene Guttorm Schjelderup og Jarle Møen har kommentert dette slik:

– I utgangspunktet er signaleffekten av at Tangen har plassert sin private formue i skatteparadiser og bruker truster for å spare skatt uheldig. På den annen side er det verdifullt at lederen for Oljefondet forstår også denne siden av internasjonal finans. Vi kan bare håpe at han bruker kompetansen slik at Oljefondets fremtidige investeringer støtter opp under OECDs arbeid på området aggressiv skatteplanlegging og skatteparadiser, og videre:

– Det er ingen grunn til å tro at Tangen har gjort noe ulovlig når han har innrettet seg slik han har gjort for å spare skatt. Om det fortjener betegnelsen «aggressiv skatteplanlegging» er skjønnsspørsmål som er vanskelig å ta stilling til uten å kjenne alle detaljer.

Ako Capital forvalter dessuten hedge- og aksjefond som er registrert på Caymanøyene, som også er et skatteparadis. Dette er for å hindre dobbeltbeskatning og forenkle administrasjonen, har Tangen tidligere forklart.

Han skriver til DN at han har «gitt en full oversikt over eierskapsstruktur og mine investeringer til Norges Bank.» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.