Konflikten rundt ny oljefondssjef – milliardær Nicolai Tangen – tok en ny vending mandag.

– Alle bånd er brutt for alltid. Jeg gir bort det som har vært livsverket mitt frem til nå, og det har ikke vært en enkel beslutning, sier Nicolai Tangen om forvaltningsselskapet Ako Capital.

— Jeg er gift med en veldig klok dame, og hun har lært meg viktigheten av å legge konflikter bak seg med engang. Og det har jeg allerede gjort med denne støyen her, det ligger allerede bak meg. Nå handler det om å gå inn i Oljefondet, bli kjent med enda flere av menneskene, lære systemene og se hvilke justeringer man kan gjøre for å få enda bedre avkastning. Det er jo derfor jeg er her, sier Tangen til DN.

Tangen avvikler sitt eierskap i Ako Capital LLP og vil overdra sin eierandel og utbytterettigheter til den veldedige stiftelsen Ako Foundation.

– Han vil med dette ikke lenger ha eierinteresser i Ako Capital LLP. Det vil gjelde for all fremtid, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Tangen vil derfor som avtalt tiltre 1. september som ny oljefondssjef.

– Jeg har tatt disse grepene for å fjerne enhver tvil om hvilken hatt jeg nå har på. Jeg vil være oljefondssjef, og har kun ett mål: Å skape verdier for fremtidige generasjoner, sier Nicolai Tangen.

Hedgefondforvalter og milliardær Nicolai Tangen ble 26. mars presentert som ny oljefondssjef.
Hedgefondforvalter og milliardær Nicolai Tangen ble 26. mars presentert som ny oljefondssjef. (Foto: Per Thrana)

Tangen til sentralbanksjefen: «Skylder meg en øl»

Søndag ettermiddag tok Nicolai Tangen kontakt med sentralbanksjefen og sa han ville selge seg ut av Ako.

— Jeg har jo sittet med nøkkelen hele tiden. Når du har tenkt på noe i lang nok tid og du ser at Oljefondet er viktigere enn meg. Oljefondets fremtid er viktigere enn min privatøkonomi, sier Tangen til DN.

— Og det innså du først i går?

— Nei, men etter å ha tenkt over det i helgen og sett hva finanskomiteen sa, så ble det klart, svarer Tangen.

Han avviser at Norges Bank har utfordret ham til å ta et klart valg i denne saken:

— Det har ikke vært noe press fra noen. Jeg har hatt et valg mellom to fantastiske ting. Det ene er å holde på med det livet som jeg drev med tidligere: Å tjene masse penger, ha det moro og studere, eller å ta det som jeg mener er den mest meningsfylte jobben, sier Tangen.

– Jeg har aldri tenkt ett sekund å trekke meg fra denne jobben, sier Tangen.

Han fikk spørsmål om han var litt sinna for alt bråket som har vært:

– Sinna? Nei, men jeg tror det er fair å si at Øystein (Olsen, red.anm.) skylder meg en øl.

Tangen informerer også at han vil endre «forvaltningen av sine personlige fondsinvesteringer slik at alle midlene plasseres som bankinnskudd.» Det vil si fem milliarder kroner, i tillegg til de to milliardene han har i banken fra før.

– Jeg har spurt Øystein om jeg kan sette pengene i Norges Bank, men det får jeg ikke lov til, spøker Tangen.

Krisemøte i banken

Hovedstyret avholdt et ekstraordinært møte mandag for å finne en løsning på Tangen-saken. Klokken 19 startet pressekonferansen der sentralbanksjef Øystein Olsen, som ledet ansettelsesutvalget, fortalte at Tangen selger seg ut av eget hedgefond. Like før hadde hovedstyret orientert finansdepartementet om avgjørelsen.

Et enstemmig storting bestemte fredag at Tangen ikke kan ha eierinteresser som kan svekke tilliten til Oljefondet.

Sentralbanksjefen mener at denne reviderte avtalen der Tangen selger seg ut, svarer på merknadene til finanskomiteen.

Tok selvkritikk

Nicolai Tangen uttalte at han kuttet «alle bånd med Ako» da han ble presentert som oljefondssjef 26. mars. Han tok mandag kveld selvkritikk på at han skulle vært mer nøyaktig gitt at de fleste tolket det som at han solgte seg ut.

– Jeg skulle selvsagt presisert nøyaktig hva det innebar, sier Tangen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.