Klokken 11:45 fredag kom beslutningen: Regjeringen har bestemt seg for å kaste oljeselskaper som i hovedsak driver med leting og utvinning av olje ut av Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet.

DN meldte onsdag at kilder i regjeringspartiene så på det som et sannsynlig utfall, siden avgjørelsen kom like før Venstre-leder Trine Skei Grande åpnet Venstres landsmøte.

– Dette hadde ikke skjedd uten Venstre, sier Grande til DN.

Partiets nestleder Ola Elvestuen beskriver avgjørelsen som «et tydelig signal til verden».

– Beslutningen og at Norge gjør det nå i dag er viktig, og er noe vi sier til verden om hvilken vei vi må gå og hvor vi vil bruke våre investeringer, sier han.

Utenlandske medier som Bloomberg og Financial Times var også raskt ute med å plukke opp nyheten. Begge hadde oljefondsnyheten som toppsak etter lunsj fredag.

– Dette er den viktigste klimabeslutningen vi har gjort i denne regjeringen, sier Elvestuen.

Flere tar æren

Elvestuen beskriver nyheten som «et stort steg videre» fra den forrige beslutningen om å gå ut av kullselskaper.

– Den direkte klimaeffekten er vanskelig å måle, men det er mye mer et signal både at man gjør dette for å redusere risikoen Norge har for et fall i oljeprisen og det signalet dette gir om hvor vi skal til en fornybar fremtid. Venstre har vært avgjørende for at denne beslutningen har kommet, sier Elvestuen.

En rekke partier sto i kø for å ta del av æren for nedsalget av oljeaksjer.

– Det er historisk at regjeringen nå vil trekke Oljefondet ut av fossil energi. SV har jobbet for dette i mange år, både på grunn av klimaendringene og den økonomiske risikoen ved å investere i olje, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV.

Nasjonal talsperson Arild Hermstad i Miljøpartiet De Grønne jublet også:

– Det er fantastisk at finansministeren endelig innrømmer at det er finansiell usikkerhet knyttet til olje og gass. Dette er et stort gjennombrudd for MDG som foreslo å trekke Oljefondet ut av alle fossile investeringer allerede i 2014, sier Hermstad.

LO-forbund misfornøyd

Men hos LO-forbundet Industri Energi ble nyheten ikke like godt mottatt.

– Det blir så åpenbart at det er hensynet til det indre liv i regjeringen som har avgjort at Oljefondet skal ut av oljeaksjer. Beslutningen er rotete, sier leder Frode Alfheim i Industri Energi.

Alfheim sier han nekter å tro at Høyre og Frp ville tatt denne beslutningen uten at det hadde vært nødvendig å ta hensyn til den mindre regjeringspartneren Venstre – som altså holder landsmøte på Hell i helgen.

Arbeiderpartiet støtter imidlertid regjeringens beslutning om å avhende rundt 70 milliarder av de drøye 340 milliarder kroner Statens pensjonsfond utland nå har i energiaksjer.

– Det er riktig for å ta ned risikoen i fondet, sier Ap-representant Svein Roald Hansen.

– Selv om deres venner i fagbevegelsen kaller det et dårlig signal?

– Jeg tror fondet ville tjene mer på å være ute, sier Hansen.

– Da må jeg si jeg er uenig med Arbeiderpartiet, sier LO-forbundsleder Frode Alfheim.

Jensen: «Ikke rotete»

Finansminister Siv Jensen (Frp) avviser at avgjørelsen skyldes et politisk spill.

– Dette er ikke en rotete beslutning, men basert på et råd vi fikk fra Norges Bank i 2017. Dette har ingenting å gjøre med olje- og gasspolitikk, den ligger fast. Dette handler utelukkende om en finansiell vurdering av risiko om hvordan vi forvalter fondet, sier Jensen til DN.

Hun vil heller ikke være med på at avgjørelsen er en gave til Venstre.

– Jeg er glad for at Trine Skei Grande er fornøyd med beslutningen. Det er en beslutning hele regjeringen står bak, sier.

– Men ville det skjedd uten Venstre?

– Nå er dette en beslutning som regjeringen har tatt der departementet som har gjort vurderingene og lagt frem sine anbefalinger.

– I hvilken grad har du opplevd politisk press til å fatte denne beslutningen?

– Jeg tror alle vært opptatt av at det skal fattes grundige, faglige vurderinger, sier Jensen.

Hemmelig avgjørelse

Avgjørelsen var som DN skrev onsdag så hemmelig at regjeringens finanspolitikere på Stortinget ikke fikk vite om den før offentliggjørelsen.

Bakgrunnen for saken er at Norges Bank i 2017 anbefalte å ta oljeaksjer ut av fondets referanseindeks, for å redusere sårbarheten mot fall i oljeprisen.

Siden har et utvalg ledet av NHH-rektor Øystein Thøgersen gått imot det rådet. Kilder som har vært involvert i prosessen opplyser at Jensen og Finansdepartementet lenge var kritisk til å ta aksjene ut, men aldri har lukket døren for muligheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: