Høyre/Frp-regjeringens oljeminister reagerer skarp mot oljevedtaket til støttepartiet Venstre. Partiet vedtok på landsmøtet i Ålesund å stoppe 24. konsesjonsrunde, regjeringens utlysning av nye oljefelt.

— Venstres vedtak setter arbeidsplasser og fremtidig velferd i fare, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til DN.

Trenger oljen

Han understreker at verden trenger mer energi og at Norge trenger fortsatt oljevirksomhet med nye arbeidsplasser.

— Verden trenger mer energi, og i følge IEAs (Det internasjonale energibyrået) scenario for hvordan vi skal nå målene i Paris-avtalen, kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre ca 40 prosent av verdens energimiks i 2050. Da blir det meningsløst at Norge, som har laver CO2-utslipp fra vår oljeproduksjon enn snittet i resten, ikke skal utvinne olje og gass i fremtiden, sier Terje Søviknes.

Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, vant oljekampen i Venstre mot partiledelsen.
Leder i Unge Venstre, Tord Hustveit, vant oljekampen i Venstre mot partiledelsen. (Foto: Mikaela Berg)

Nye letearealer

Høyre/Frp-regjeringen har tre hovedpilarer i oljepolitikken.

Tilgang på nye letearealer er en av disse tre.

—  24. konsesjonsrunde er helt avgjørende for å skape langsiktig aktivitet på norsk sokkel. Etter at Johan Castberg i Barentshavet er bygd ut trenger vi nye store funn for å opprettholde arbeidsplasser i leverandørindustrien og verdiskapning for å sikre velferden vår. Derfor er FrP/H-regjeringen tydelig på at vi må tildele nye leteareal gjennnom 24.runde, sier Søviknes.

Nord-Norge

Han viser at dette i stor grad vil handle om fremtidige arbeidsplasser i Norge.

— Dette er spesielt viktig for arbeidsplasser i Nord-Norge. 93 av 102 foreslåtte blokker ligger i Barentshavet, resten i Norskehavet, sier Søviknes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump forlot rommet før han fikk signert
USAs president Donald Trump forlot møtet med pressen før han fikk skrevet under på presidentordrene han var kommet for å signere.
00:35
Publisert: