– Den øker kraftig nok en gang, denne gang med syv milliarder, og det er på toppen av en allerede kraftig oljepengebruk, sier Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitisk talsperson i Senterpartiet, til DN.

Han sikter til at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett øker oljepengebruken til 2,9 prosent. Den vil da bli 238,1 milliarder kroner. Regjeringen har aldri tidligere foreslått å bruke så mye oljepenger.

– Det er blitt Siv Jensens varemerke å sette stadig nye rekorder her, uten at vanlige folk får noe ut av det. De opplever rekordhøye avgifter og bompenger, sier Gjelsvik.

Jonas Gahr Støre: -Overraskende og skjevt
Video fra Dagens Næringsliv
04:10
Publisert:

Ap: Koster de med minst

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, stusser på oljepengebruken.

– Det er overraskende hvor mye oljepenger som ble tatt inn. Det er våre fremtidige unger som betaler for mange påplussinger i dette budsjettet, og man sprer om seg med penger uten å treffe der det er ordentlig behov for det. For eksempel sparer man inn på arbeidsavklaring.

Rigmor Aasrud sier hun er overrasket over oljepengebruken.
Rigmor Aasrud sier hun er overrasket over oljepengebruken. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Flere økonomer har spådd at den økte oljepengebruken vil føre til høyere rente.

– Det vil ramme folk flest. Det rammer de som har minst og med størst utfordringer, sier Aasrud.

– Ville dere brukt mindre oljepenger?

Henrik Asheim forsvarer regjeringens oljepengebruk.
Henrik Asheim forsvarer regjeringens oljepengebruk. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Det må vi se litt på. Vi må nesten bruke litt tid på å se på tallene.

Høyre avviser uansvarlighet

Flere økonomer har reagert etter at Finansdepartementet i dag tidlig gikk ut med nøkkeltallene for Revidert nasjonalbudsjett. Kjersti Haugland i DNB Markets beskriver avgjørelsen som «overraskende og skuffende».

Høyres finanspolitiske talsperson, Henrik Asheim, er uenig.

– Dette er virkelig ikke uansvarlig. Dette er en helt naturlig konsekvens av at man i 2018 brukte syv milliarder mindre enn man hadde planlagt for. Det man gjør nå er å justere noe, og finansministeren vil legge veldig tydelig frem hvorfor det ser sånn ut som det gjør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.