– Det vi har tatt beslutning om, er å ta en time out gjennom helgen. Så får vi tenke hver for oss og litt på tvers, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

De seks partiene forhandler om en midlertidig utsettelse av skatteregningen for oljeselskapene for å forhindre bråstopp i investeringene som følge av koronakrisen.

Fra skanse til skanse

De parlamentariske lederne var tause da de satte seg ved forhandlingsbordet fredag ettermiddag. Da var det etter flere runder fortsatt ingen avklaring i saken.

De tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre er blitt drevet fra skanse til skanse i forhandlingene, der de er i mindretall.

Forhandlingene handler om midlertidige utsettelser i skatteregningen for oljeselskapene i kjølvannet av oljeprisfall, koronakrise og økonomisk bråstopp.

Håpet er å frigjøre pengesummer i 100-milliardersklassen til nye investeringer. Men blir ordningen for lukrativ for oljeselskapene, kan det bety tapte skatteinntekter for staten på sikt.

Selskapsskatt

Stridens eple er nå to ulike modeller for beskatningen. Den ene vil bety endringer av selskapsskatten. I den andre modellen får næringen et ekstrafradrag i stedet for at selskapsskatten endres.

– Vi har hele tiden ment at selskapsskatten må trekkes inn i skattegrunnlaget for at tiltakene skal få den nødvendige effekten, sa Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til NTB fredag.

– Vi har fortsatt håp om en bred løsning som gir gode og helt nødvendige tiltak for verftene langs hele kysten, sier hun.

Tenkepause

Oppgitt og frustrert over manglende fremgang tok Frp-leder Siv Jensen en tenkepause i forhandlingene torsdag. Fredag var hun mer optimistisk.

– Jeg må si jeg syns det er veldig bra at den timeouten vi hadde i går har gjort at vi kan fortsette samtalene i dag, sa Jensen til NTB.

Forhandlingene går nå mellom de parlamentariske lederne på Stortinget etter at finanspolitikerne måtte kaste inn håndkleet tidligere i uken.

Selskapsskatt

En hoveduenighet i sluttfasen har vært hvorvidt man skal åpne for direkte utgiftsføring på selskapsskatten. Dette er noe oljebransjen har ønsket seg sterkt, og som også har vært et krav fra Frp.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) har advart kraftig mot en slik endring fordi det da vil være fare for at andre næringer krever det samme. «En risikerer dermed å uthule selskapsskatten på sikt», skriver Sanner i et brev til Stortinget.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er ikke fullt så urolig.

– Jeg er ikke så bekymret for politiske beslutninger som er godt gjennomtenkt, og som sikrer at vi når mål ute i samfunnet, sier Støre til NTB.

– Skattesystemet er der for at vi kan få det til å treffe riktig i forhold til det, at det skaper jobber, skaper investeringer, og at det når de målene vi kan sette på miljø, sier han.

Vil verne skatteinntektene

De tre opposisjonspartienes oppfatning er at en løsning der direkte utgiftsføring på selskapsskatten er med, kan gjøre det mulig å finne en løsning som utløser nok midler til nye investeringer til at skatteutsettelsen får ønsket effekt, uten at staten taper skatteinntekter på sikt.

Jensen understreker at det ikke er nødvendig å bruke flere milliarder kroner av skattebetalernes penger. På spørsmål om hvordan man skal få til det, svarer hun slik:

– Det er gjennom å skru på flere av elementene i petroleumsskatten, deriblant selskapsskatten. Da kan du gjøre det uten at det koster staten en krone.

Et annet kjernepunkt i innspurten av forhandlingene har vært realisering av en terminal på Veidnes i Finnmark for ilandføring av olje fra Johan Castberg-feltet. Ulike modeller lå på bordet fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.