Artister, komponister, tekstforfattere, designere, illustratører, skuespillere og filmskapere har stått sammen i protest mot forslaget til ny åndsverklov.

Nå sier familie- og kulturkomiteen enstemmig nei til den omstridte paragraf 71 – som etter kunstnerorganisasjonenes syn ville bety at opphavsretten automatisk overføres til oppdragsgiver eller arbeidsgiver.

Etter massive protester fra et samlet Kunstner-Norge ble forslaget til ny åndsverklov utsatt da den lå til behandling i Stortinget i fjor vår. Ikke minst ble det stor oppmerksomhet om saken da flere norske artister fjernet musikken fra sine musikkvideoer i protest mot forslaget.

Utenfor fornuften

Seieren som ble innkassert tirsdag, utløste et lettelsens sukk hos flere aktører.

– Det var et forslag som lå så langt utenfor fornuften til en vernelov at jeg ville blitt veldig overrasket dersom det hadde gått gjennom, sier forbundsleder Monica Boracco i Dramatikerforbundet til NTB.

Foreningsleder Ika Kaminka i Norsk Oversetterforening viser til at forslaget i forrige runde ble trukket med begrunnelse av at det ikke ville innebære en reell endring.

– Men det gjør det jo, noe også departementets juridiske vurdering har konkludert med. Nå ville de i tillegg inkludere frilansere, som ville vært helt hårreisende, sier Kaminka til NTB.

Levebrødet

Begge slår fast at oppdragsgiver nå må forhandle om rettighetene. Og de minner om følgende:

– Kunstnere lever av to ting. De får betalt for arbeidet, men i tillegg lever kunstnere også av opphavsrett. Så kunne man teoretisk si at da skulle vi fått bedre betalt for arbeidet, men i virkeligheten er det jo ikke slik, sier Kaminka.

Litt absurd

SV-representant Freddy André Øvstegård i familie- og kulturkomiteen sier at klasseromsbestemmelsen har vært en vrien sak under behandlingen. Det handler om at kunstnerne skal få betalt for det arbeidet som brukes i klasserommene.

– Der kom vi ikke helt i mål. Men opposisjonen har samlet seg om et forslag fra SV der vi ber regjeringen utrede å sidestille fremføring og overføring i klasserommet med eksemplarfremføring, slik at avtaleverket også omfatter strømming. Regjeringen må nå utrede rammeverket for å få til en løsning, sier han til NTB.

Dramatikerforbundets leder er i beste fall mellomfornøyd.

– Jeg er jo glad for det de har fått til, men er samtidig overrasket over at klasserom defineres som en privatsfære hvor det ikke skal betales for bruk som i andre offentlige rom. Det virker en smule absurd, sier Boracco.(Vilkår)

Dette bør du se etter på boligvisning
Visste du at nesen er et av de beste verktøyene på boligvisning?
05:21
Publisert: