Tirsdag uttalte Venstres førstekandidat i Oslo, Hallstein Bjercke, til DN at han er åpen for at partiet skifter side i hovedstaden.

– Vi er villige til å snakke med alle. Men byrådspartiene står ikke akkurat og skraper på døren for å snakke med oss, sa han.

Lørdag skriver Dagavisen at Miljøpartiet de grønne (MDG) er i samtaler med Venstre, for å undersøke muligheten for at sistnevnte kan være støtteparti til dagens byråd.

De siste fire årene har Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og MDG styrt i Oslo, med Rødt som støtteparti.

– Byrådet har flere kort å spille på, sier en Venstre-kilde til Dagsavisen.

Avisen skal ha snakket med sentrale kilder i både MDG og Venstre, som bekrefter at det har vært kontakt. Dog skal det ikke være snakk om noe mer enn «uformelle samtaler».

AP kritiske

Ifølge Dagsavisen skal ikke Ap i Oslo være spesielt fornøyde med at MDG åpner døren for Venstre i byrådet.

Som SV ønsker også Ap å involvere Rødt i forhandlingsprosessen, og førstnevnte har sågar allerede invitert Rødt inn i byrådet.

– Jeg ser at Rødt har styrket seg. Nå mener jeg de bør vurdere å gå inn i byrådet og ta ansvar for helheten. De har fått tillit fra folket og bør ta den, sa ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) til Aftenposten etter valget.

Den invitasjonen har derimot Rødt-leder Bjørnar Moxnes avvist overfor samme avis.

– Vi har erfart i Oslo at det har vært helt nødvendig å ha et parti som står på utsiden av byrådet og presser dem. For eksempel var det et basketak for å stanse profittbarnehagene. Og vi måtte presse knallhardt for å stanse søppelskandalen, sier Moxnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.