Avsløringene stammer fra en dokumentlekkasje som har fått navnet «Paradise Papers».

Materialet ble først lekket til tyske Süddeutsche Zeitung, som siden har delt det med det svenske nyhetsbyrået TT, SVT, norske Aftenposten og over 90 andre mediebedrifter i journalistnettverket ICIJ.

De lekkede dokumentene stammer fra et advokatfirma på Bermuda og har avslørt blant annet en omstridt forretningsforbindelse mellom USAs handelsminister og president Vladimir Putins svigersønn.

Sanksjonslistet russer

Papirene viser at den amerikanske handelsministeren Wilbur Ross junior eier en knapp tredel av selskapet Navigator, som blant annet tjener penger på å selge gass for det russiske firmaet Sibur.

I Siburs eierkrets finner man blant andre Putins svigersønn, Kirill Sjamalov, rikmannen Gennadij Timtsjenko og Russlands rikeste mann Leonid Michelson.

Timtsjenko finner man også på sanksjonslisten over russere som det er forbudt for amerikanere å handle med.

Det er for øvrig nettopp Wilbur Ross' oppgave som minister å overvåke at dette forbudet blir overholdt.

– Har aldri møtt dem

I et skriftlig svar til Süddeutsche Zeitung, som har skaffet papirene og delt dem med ICIJ, sier Ross at han aldri har møtt hverken Timtsjenko, Michelson eller Sjamalov. Han understreker at han ikke satt i Navigators styre da avtalen med Sibur ble inngått.

Likevel mener blant andre Richard Painter, som var etikksjef i Det hvite hus under president George W. Bush, at Ross må ta konsekvensene av det han har gjort.

– Jeg tror han må droppe sine forbindelser til alle som er på sanksjonslisten mot Russland.

Da Wilbur Ross ble handelsminister solgte han de fleste av selskapene sine, men han beholdt blant annet fire selskaper som er registrert i skatteparadiset Cayman Islands.

Hverken Sjamalov eller selve selskapet Sibur er på USAs sanksjonsliste.(Vilkår)