I flere uker har republikanerne i Kongressen jobbet døgnet rundt for å komme i mål med Donald J. Trumps skattereform. Et nytt utkast er ventet å komme onsdag.

Nå kan fremleggelsen drukne i støybildet i kjølvannet av de nye avsløringene i Russland-etterforskningen.

Mandag sprakk nyheten om at Donald Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort og hans forretningspartner Rick Gates angivelig har mottatt flere titall millioner dollar fra Ukraina, og hvitvasket deler av beløpet via selskaper i skatteparadiser.

De to lobbyistene er siktet for blant annet «sammensvergelse mot USA» og hvitvasking av penger, og sitter i husarrest. Begge nekter straffskyld.

Bombe i Washington

Amerikanske medier har kastet seg over skandalen, som har ingredienser man vanligvis kan finne i en klassisk spionroman.

En rekke eksperter tror medienes søkelys på Russland-saken paradoksalt nok kan være en fordel for Trump og republikanerne.

Republikanerne ønsker å få skattereformen vedtatt en god stund før Kongressen tar juleferie.

Det er knyttet stor spenning til detaljene i skatteplanen, som innebærer totale lettelser på 1500 milliarder dollar. Endringene omfatter blant annet store endringer i personskatten og selskapsskatten.

Kan unngå skattekritikk

Fortsatt er det mange ubesvarte spørsmål rundt hvem som vil bli reformens vinnere og tapere.

– Skattereformen vil umiddelbart bli en målskive for kritikk, sier Greg Valliere, sjefstrateg i selskapet Horizon Investments til det amerikanske nettstedet Business Insider.

Han understreker at flere av de foreslåtte endringene i skattereformen er omstridte.

– Mange er allerede kritiske til skatteendringene både på delstatsnivå og på lokalt nivå, samt endringene som berører avskrivninger på lån og en rekke andre endringer, fortsetter han.

Håper på rask behandling

Sjefstrategen påpeker at demokratene allerede har angrepet skattereformen for å være en gavepakke til landets rikeste. En rekke skatteeksperter er også bekymret for at skattelettelsene, som vil koste føderale myndigheter 2400 milliarder dollar i tapte inntekter de ti neste årene, vil føre til at USAs statsgjeld vokser seg enda større.

– Lederen for Kongressens skattekomité, Kevin Brady, vil at skattereformen skal behandles raskt gjennom Representantenes hus, og hvis Mueller-saken dominerer nyhetsbildet kan skattereformen forsvinne i støyen, fortsetter han.

Distraksjon fra skattereformen

Nyheten om de alvorlige siktelsene har skapt sjokkbølger i Washington. Chris Krueger, analytiker ved Cowen Washington Research Group, tror også Russland-etterforskningen vil ta oppmerksomheten vekk fra skattereformen de neste ukene.

– Om distraksjonen er positiv eller negativ for republikanerne, vil være avhengig av hvordan Trump reagerer på Twitter, sier han til Business Insider

Den 31 sider lange siktelsen mot Manafort og Gates er signert av spesialetterforsker Robert S. Mueller.

Siktelsen omfatter 12 ulike punkter, hvorav «konspirasjon mot USA» er ett av punktene.

De er også siktet for hvitvasking av penger, falske forklaringer og skatteunndragelse.

I tillegg er de siktet for å ha unnlatt å registrere seg som utenlandske agenter i perioden 2006 til 2015. De to skal ha jobbet for partiet til den prorussiske tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj.

Mesket seg i luksus

Totalt skal lobbyistene ha fått utbetalt 600 millioner kroner fra Ukraina, og hvitvasket summene gjennom selskaper på Kypros, Saint Vincent og Grenadinene, og Seychellene. Manafort er siktet for å ha hvitvasket nærmere 150 millioner kroner.

Siktelsen er detaljert i sin omtale av Manaforts økonomi. Blant annet fremgår det at han med penger fra selskap registrert på Kypros skal ha kjøpt en leilighet i området Soho på Manhattan i New York for rundt 2,85 millioner dollar.

Fra begynnelsen av 2015 og gjennom 2016 skal Manafort ifølge siktelsen ha leid ut Soho-leiligheten for «tusenvis av dollar i uken».

Manafort skal også ha pusset opp et hus i Hamptons for fem millioner dollar med penger fra disse kontoene. Hvitvaskingen skal ha foregått fra 2006 til 2017, heter det i siktelsen.

Spesialetterforsker Mueller vil beslaglegge leiligheten i Soho, pluss en villa i Brooklyn og en villa i DC. ​

Uklar kobling til Trump

Det er foreløpig uklart om siktelsene kan settes direkte i sammenheng med påstandene om at noen fra Trump-kampanjen samarbeidet med Russland i forkant av fjorårets presidentvalg.

Det hvite hus har forsøkt å underspille saken. President Trump kommenterte mandag siktelsen mot Manafort. Han understreket at en rekke av forholdene skjedde før Manafort var valgkampleder.

– Beklager, men dette er år siden, før Paul Manafort var en del av Trump-kampanjen. Men hvorfor er ikke fokuset på skurken Hillary & Demokratene, skriver Trump på Twitter.

– Det var ingen sammensvergelse, het det i en annen Twitter-melding, med henvisning til påstanden om hans eget samarbeid med Russland.

I tillegg til de to siktelsene, innrømmer en tredje tidligere medarbeider i Donald Trumps valgkampstab, George Papadopolous, å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Razzia i Florida

Manafort var en nøkkelspiller i Trumps valgkamp. 19 august i fjor måtte han trekke seg etter anklager om å ha drevet med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainske politikere. Manafort skal ha bistått prorussiske ukrainske myndigheter med å overføre millionbeløp til Washington i 2012.

Tidligere den samme måneden foretok FBI en razzia hjemme hos Manafort i Alexandria i Florida. Etterforskerne beslagla i en rekke dokumenter som siden er overlatt til etterretningskomiteene i Representantenes hus og Senatet.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: