Det har vært knyttet stor spenning til stortingsmeldingen om pelsdyrnæringens framtid som landbruks- og matminister Jon Georg Dale legger fram fredag formiddag.

Etter det avisen erfarer vil regjeringen ikke gå inn for å avvikle pelsdyrnæringen i stortingsmeldingen. Men de går inn for å forby gruppehold av mink, slik at det kan være maksimalt en hann og en hunn i hvert bur for å unngå at dyrene skader hverandre. Departementet skal støtte seg på danske undersøkelser som viser at slike tiltak reduserer risikoen for skader.

– Skandaløst

– Dersom dette stemmer er regjeringens forslag en hån mot norsk dyrevelferdslov. At regjeringens eneste «bidrag» er å gå tilbake til å ha minkene alene i bur, er en skandaløs bortforklaring av sterke faglige råd fra norske veterinærfaglige miljøer. Selv Mattilsynet påpeker at det er selve burdriften som er problemet. Det er helt uakseptabelt om ministeren hevder å støtte seg på danske pelsdyrforskere, og ikke engang har bedt om råd fra norske veterinærfaglige miljøer. Det er viden kjent at dansk pelsdyrforskning i stor grad er næringsfinansiert og ikke med fokus i dyrenes reelle behov, uttaler NOAH-leder og veterinær Siri Martinsen.

Dyrevernere har vært sterkt kritisk til pelsbransjen i mange år og jobber hardt for en avvikling. NOAH overleverte nylig 143.000 underskrifter mot pelsbransjen til landbruksministeren, og 12. november arrangerer organisasjonen fakkeltog mot pels 26 steder i landet.

Stortinget avgjør

NOAH setter sin lit til Stortinget dersom det stemmer at regjeringen går inn for fortsatt pelsdyrhold i Norge.

– Stortinget har nå ansvaret for at norsk dyrevelferdslov blir fulgt – og den blir ikke fulgt dersom rev og mink dømmes til et fortsatt liv i bur. Veterinærforeningen har påpekt at driftsformen strider mot flere paragrafer i dyrevelferdsloven, hevder Martinsen.

Et forslag fra Venstre om å forby pelsoppdrett ble nedstemt i Stortinget i fjor. Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet stemte mot.

Et regjeringsoppnevnt utvalg la i desember 2014 fram en rapport om pelsdyrnæringen. Et flertall gikk inn for å stramme inn regelverket, mens et mindretall ville avvikle næringen.

I forkant av stortingsmeldingen, som blir lagt fram fredag, la næringen torsdag fram resultatet av sin egen internkontroll av 490.000 dyr i Rogaland. Totalt ble det funnet 469 syke eller skadde dyr. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.