Administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen sier til ABC Nyheter at Stortinget, i likhet med andre organisasjoner, har plikt å legge til rette slik at systemet ikke frister folk til å trikse med reiseregningene.

Ett tiltak foreningen har foreslått er et punkt hvor representantene krysser av dersom en reise har hatt et privat element. Hvis svaret er ja, må det skrives en god begrunnelse for hvorfor reisen er relevant for Stortinget, mener foreningen.

- Her må det tas grep

– En annen ting er å innføre en atteststasjon fra gruppeleder eller andre overordnede. Før måtte representantene gå på reisekontoret for å få reiseregningene godkjent, sier Hanstad. Han minner om at langt større bedrifter enn Stortinget klarer å holde orde på reiseregningene.

– Nå er det tre slike tilfeller i Stortinget bare siden november, og da tenker jeg at her må det tas grep. Presidentskapet har et ansvar for at noe blir gjort.

Hanstad kjøper ikke forklaringen om at systemet er komplisert og vanskelig å forstå.

– Slik jeg har forstått det er det ikke komplisert i det hele tatt. Ser du på tilfellene i saken til Aftenposten , så er det vel ikke kompleksitet som gjør at du fører opp en reise du ikke har gjort.

Ap-topp leverte fiktive reiseregninger til Stortinget

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal (Ap) innrømmer å ha levert fiktive reiseregninger til Stortinget.

Fra januar 2017 til oktober 2018 leverte Haukeland Liadal reiseregninger for en halv million kroner til Stortinget, skriver Aftenposten.

Avisen har avdekket at i reiseregninger for over 60.000 kroner, befant stortingsrepresentanten seg et annet sted enn det hun oppga.

– Dette er nytt for partiledelsen i kveld. Det er bra at Hege beklager og sier at hun vil at dette skal bli rettet opp. Vi forutsetter at Stortingets regelverk følges, sier Aps parlamentarisk nestleder Hadia Tajik i en kommentar tirsdag kveld.

Kommunikasjonsrådgiver Kristoffer Thoner i Ap sier til NTB at det ikke vil bli gitt svar på ytterligere spørsmål om saken tirsdag kveld, men at flere svar vil bli gitt på et senere tidspunkt.

Alvorlig

Ap-nestlederen uttaler at brudd på Stortingets regelverk er alvorlig.

– Derfor er det viktig at Stortinget ser på dette slik at alle fakta kommer på bordet. Vi vil også følge opp med Hege og få en forståelse av det som har skjedd, sier Tajik.

I et tilfelle hvor Haukeland Liadal oppga å besøke Odda og Tyssedal i jobbsammenheng, viste et bilde hun la ut på Facebook at hun befant seg hjemme i Haugesund.

Kjøreturen som aldri fant sted fikk hun refundert over 3.000 kroner i kjøregodtgjørelse og diett fra Stortinget.

Beyoncé-konsert

Ved et annet tilfelle oppgir hun ifølge avisa å ha hatt medievakt for partiet i Oslo, og krever refusjon for en pendlerreise fra Haugesund til Oslo. I realiteten var hun på Beyoncé-konsert i København.

– Etter at Aftenposten ba om innsyn i mine reiseregninger, er det blitt funnet feil. Jeg går nå gjennom reiseregningen sammen med regnskapskontoret, skriver Haukeland Liadal på sin egen profil på Facebook tirsdag kveld.

– Det er ene og alene mitt ansvar at de skal være riktige, og ved feil må en rette opp. Jeg er lei meg for disse feilene, og jeg betaler tilbake der det har oppstått feil. Jeg legger meg helt flat og skal være nøye fremover, skriver hun videre.

Stortingsrepresentanten legger til at reiseregningssystemet er vanskelig å forstå og at «det ikke er alt som er like åpenbart alltid».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.