Kollegiet som leder Riksrevisjonen brukte deler av sitt møte tirsdag til å diskutere lederstilen til deres sjef, Per-Kristian Foss. I en del av møtet ble Foss sendt ut slik at tillitsvalgte, hovedverneombudet og en av topplederne i etaten kunne fortelle om hvordan det er å jobbe under den tidligere stortingsrepresentanten og statsråden.

De som satt igjen da var nestleder Helga Pedersen, Anne Tingelstad Wøien, Arve Lønnum og Gunn Karin Gjul. De er alle riksrevisorer, men det er Foss som leder både kollegiet og selve Riksrevisjonen.

– Å være leder er krevende. Det er alltid viktig å være opptatt av organisasjonen din også på det menneskelige plan. Jeg opplevde at møtet var godt med en god prosess og stor åpenhet i en krevende sak for alle parter, skriver Wøien i en tekstmelding.

- Jeg håper alle har følt seg hørt og ivaretatt og at de vil oppleve endringer og avklaringer som bidrar til at organisasjonen Riksrevisjonen på en god måte kan fortsette det fabelaktige arbeidet de gjør for oss, skriver hun.

Kritisk til ordningen

Riksrevisor Arve Lønnum har tidligere kritisert ordningen i Riksrevisjonen der den ledende riksrevisoren fungerer både som leder av styret og daglig leder.

«Det er på tide å endre loven. Både Jørgen Kosmo og Per-Kristian Foss er hederlige og dyktige mennesker. Men det er ikke lett å være god på to stoler samtidig», skrev han i et innlegg i NRK i 2014.

I dag har Lønnum følgende kommentar da han blir spurt om hans reaksjon på det som ble sagt om lederstilen til Foss på tirsdag.

– Jeg har flere refleksjoner enn reaksjoner, sier han.

Tidligere Arbeiderparti-topp Helga Pedersen er nestlederen i kollegiet.
Tidligere Arbeiderparti-topp Helga Pedersen er nestlederen i kollegiet. (Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix)

Skal ha allmøte

Fredag morgen klokken 9 skal det være allmøte i Riksrevisjonen. Der skal Foss snakke om lederstilen sin.

– Riksrevisjonen har jevnlig allmøter når vi har saker å orientere om. Jeg skal snakke blant annet om min lederstil og kritikk av denne, skriver han i en epost.

DN har fått tilgang til en melding fra Foss på intranettet til Riksrevisjonen der han på onsdag beklaget til de ansatte, blant annet for uttalelser om et fellesbrev fra tjenestemannsorganisasjonene (TMO-ene):

«Årsaken til TMO-enes fellesbrev var min lederstil. Jeg tar det fulle ansvaret for å forandre denne». Han legger til at han vil beklage om stilen «har skapt frustrasjon og usikkerhet hos andre».

Nestleder Helga Pedersen opplyste onsdag at kollegiet fortsatt vil jobbe med arbeidsmiljøet.

– Det må gjøres en grundigere vurdering av utfordringer med arbeidsmiljø og avklares relevante tiltak. Dette tas inn i Riksrevisjonens virksomhetsplan, som legges frem for kollegiemøtet 19. juni, skrev hun i en epost. (Vilkår)

Før Norseman-dobbeltvinneren deltok første gang, sa faren: – Det her kommer du aldri til å få til!
Allan Hovda hadde dårlige forutsetninger for å delta i ekstremsportkonkurransen – men trosset dem.
04:08
Publisert: