Om kort tid skal Stortinget velge ny riksrevisor. Som DN tidligere har skrevet vurderer Høyre å vrake Per-Kristian Foss, som ønsker gjenvalg.

DN får nå bekreftet at Høyre har lagt valget i KrFs hender, dersom KrF ønsker dette vervet.

Knut Arild Hareide skal snart bestemme seg for om han vil spille inn tidligere leder av finanskomiteen, Hans Olav Syversen, eller tidligere medlem av presidentskapet, Line Henriette Hjemdal.

Line Henriette Hjemdal i KrF har lang erfaring som stortingspolitiker, både som næringspolitisk talsperson og fra presidentskapet. Hun ble ikke gjenvalgt i høst. Nå er hun en av kandidatene til å bli ny riksrevisor.
Line Henriette Hjemdal i KrF har lang erfaring som stortingspolitiker, både som næringspolitisk talsperson og fra presidentskapet. Hun ble ikke gjenvalgt i høst. Nå er hun en av kandidatene til å bli ny riksrevisor. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Men DN får også bekreftet at tidligere KrF-leder, Dagfinn Høybråten, har meldt sin interesse.

Det skal han ikke ha gjort direkte til Knut Arild Hareide, men gjennom en annen person i KrFs stortingsgruppe.

Hverken Hareide eller Høybråten ønsker å kommentere DNs opplysninger.

Autoritær lederstil

Høybråten anses av KrF-kilder som svært faglig kompetent.

Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten er i dag generalsekretær i Nordisk ministerråd, og skal ha meldt sin interesse for å bli ny riksrevisor.
Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten er i dag generalsekretær i Nordisk ministerråd, og skal ha meldt sin interesse for å bli ny riksrevisor. (Foto: Claudio Bresciani/NTB scanpix)

Men han trakk seg som KrF-leder etter påstander om en autoritær lederstil i 2010.

Dagens riksrevisor Per-Kristian Foss fikk nylig kritikk for sin lederstil i en intern rapport om arbeidsmiljøet. Sentrale kilder i Høyre og Frp har sagt til DN at det kan ligge an til at han blir byttet ut.

Høybråten har siden 2012 vært generalsekretær i Nordisk ministerråd, men perioden går ut neste år og han kommer da hjem til Norge og Nesodden.

Høybråten ble ansett for å være på den konservative siden i KrF, i motsetning til dagens leder. Et symbol på liberaliseringen ble at Hareide som sjef på sitt første landsmøte opphevet alkoholforbudet som hadde plaget journalistene under Høybråtens regime.

God uttelling

Årsaken til at Høyre vil gi den viktige posten som riksrevisor til KrF, er at partiet innser at de i forrige stortingsperiode fikk mange verv: Stortingspresident, riksrevisor og nobelkomitéleder.

Selv om det er opp til Stortinget å fordele høstens ledige poster, har statsminister og Høyre-leder Erna Solberg gitt uttrykk for at det vil være unaturlig hvis partiet får like mange nå. Til DN nylig sa hun i forbindelse med debatten om Per-Kristian Foss´rolle:

«Sist gang fikk Høyre svært god uttelling på vervene i den fordelingen, med både president og riksrevisor. Nå er det opp til stortingsgruppene å gjøre vurderinger.»

Utenfor Høyre og Frp

Høyre skal ha vært åpen for å tilby jobben til Arbeiderpartiet og dagens nestleder i riksrevisorkollegiet, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, men direktøren i Norsk olje og gass sa klart ifra til DN at han ikke ønsker vervet.

Hans Olav Syversen har meldt sin interesse som ny riksrevisor.
Hans Olav Syversen har meldt sin interesse som ny riksrevisor. (Foto: Gorm K Gaare)

Hvis KrF ikke skulle ønske å gi vervet til Syversen, Hjemdal eller Høybråten, er det mer åpent hva utfallet blir.

Fremskrittspartiet ser på tidligere justisminister Anders Anundsen som et aktuelt navn, men etter det DN erfarer ønsker Høyre at vervet ikke skal tilfalle en person fra regjeringspartiene. (Vilkår)

Et vogntog full av hat
Bob Bolus utformet en semitrailer full av anti-Hillary-slagord under presidentvalget som sikret Trump seier. 1 år etter valget kjører nå Bolus trailerne til nye slag under lokalvalgene - og for å demonstrere mot Hillary Clinton på bokturneen hennes.
02:02
Publisert: