Per Sandberg gikk av som fiskeriminister på mandag, etter flere ukers kritikk av hans ferie til Iran og brudd på sikkerhetsregler. Men Stortinget er ennå ikke ferdig med saken, blant annet fordi det kom ny informasjon på mandag om flere medlemmer av regjeringsapparatet som har tatt med seg jobbtelefoner til land med høyrisiko for etterretning. Dette advarer Politiets sikkerhetstjeneste mot.

Spør om Sandbergs telefon

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson Terje Aasland har fortsatt spørsmål om Per Sandbergs jobbtelefon, som han hadde med seg til både Kina og Iran i år.

– Etter mandag mangler vi fortsatt svar på ett vesentlig spørsmål, det er hvorvidt det er opplysninger på telefonen som har vært med til Kina og Iran som kan være kompromittert, sier han.

Det er viktig å få klarhet i om vesentlige opplysninger om oppdrettsnæringen eller frihandelsdiskusjoner er kommet på avveier, mener han.

Kristelig Folkepartis representant i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, forteller at partiet har seks spørsmål. Disse gjelder blant annet om informasjon på Sandbergs telefon har vært tilgjengelig for «uautoriserte aktører» og i hvilken grad dette utgjør en fare for rikets sikkerhet.

– Nå har det åpnet seg ganske mange nye spørsmål. Blant annet hva PST har kommet frem til om Sandbergs telefon, hvilken risiko den kan representere og hva slags sikkerhetskultur det er i regjeringen, sier Torgeir Fylkesnes, som sitter i kontrollkomiteen for SV.

Også Senterpartiet og Geir Pollestad har fulgt saken nøye.

– Det er fortsatt viktig å få informasjon om sikkerhetskulturen i regjeringen, om den er god nok og hvordan den er blitt fulgt opp. Så må kontroll- og konstitusjonskomiteen vurdere om svarene er gode nok.

SVs Torgeir Fylkesnes er for tiden i Arendal, i likhet med svært mange andre norske politikere. Anledningen er Arendalsuka der politikk og næringslivstopper samles årlig.
SVs Torgeir Fylkesnes er for tiden i Arendal, i likhet med svært mange andre norske politikere. Anledningen er Arendalsuka der politikk og næringslivstopper samles årlig. (Foto: Gunnar Lier)

Skal diskutere

Medlemmene i kontrollkomiteen vil nå diskutere hvilke spørsmål som skal stilles til regjeringen, og deretter vurdere den videre oppfølgingen. Fylkesnes tror det kan bli flere omganger med utspørring.

– Jeg tror svarene vil åpne for nye spørsmål, så jeg venter flere runder i kontrollkomiteen, sier han.

Et forhold som flere partier er opptatt av er hvor alvorlige sikkerhetsbrudd det er snakk om. Mandag ble det blant annet kjent at Sandberg hadde meg seg samme jobbtelefon til Kina i mai og Iran i juli, og at det ikke ble varslet om sikkerhetsbruddet etter Kina-turen.

– Stortinget må på en eller annen måte få vite hva slags skade dette kan ha eller har forårsaket, sier Fylkesnes og legger til at kontrollkomiteen burde få en redegjørelse fra PST.

Slik svarer statsministeren

Statsminister Erna Solberg rakk ikke å kommentere saken innen DNs deadline. Tidligere på tirsdagen snakket hun imidlertid med pressen om Sandberg-saken og sikkerhetsarbeidet i regjeringen.

– Det er et veldig driv for å få vite alt. Men innenfor sikkerhet kan man ikke alltid få vite alt, også fordi vi må ta vare på vår egen sikkerhet. Og dette er det PST, ikke statsministeren, som må vurdere, sa hun til NTB.

Solberg understreket samtidig at saken ikke er avsluttet.

– Vi er jo ikke ferdig med alle sakene. Og det er heller ikke PST. Så vi skal svare på spørsmål som kommer fra Stortinget, men ikke på en slik måte at vi rokker ved vår egen sikkerhet, sa hun til nyhetsbyrået.

Et av spørsmålene fra Kristelig Folkeparti omhandler at det 8. juni ble meldt inn til Statsministerens kontor at Sandberg var en mulig sikkerhetsrisiko. Grøvan vil vite hva som gjorde at statsministeren beskrev saken som mer alvorlig frem mot Sandbergs avgang, etter at hun først uttalte at det er lov å gjøre feil 1. august.

– Vi innhentet da nærmere opplysninger. Vi har håndtert saken både etter sikkerhetsregler og etter personalregler. Dette er personalsaker som vi også har behandlet basert på det, sa Solberg på mandagens pressekonferanse angående varslingen 8. juni.

Tirsdag ble hun også spurt om hva slags ny informasjon som førte til statsrådsbyttet.

– Det er en helhetsvurdering, gjentok hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av presteregimet i Iran?
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: