29. august sendte tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) et skjema til Karantenenemnda om at han skal få seg ny jobb. Dette opplyser Karantenenemnda til DN.

I skjemaet skriver blant annet Sandberg at han skal jobbe i selskapet til kjæresten, Bahareh Letnes. Hun blir i skjemaet omtalt som Sandbergs samboer.

Sandberg gikk av som fiskeriminister 13. august. Da hadde det i flere uker stormet rundt han og kjæresten etter at de dro på ferie til Iran og Sandberg ikke varslet Statsministerens kontor. Han tok også med seg sin tjenestetelefon, og gikk mot anbefalingen fra PST.

Driver konsulentvirksomhet

Under punktet «Ny stilling / verv / næringsvirksomhet» skriver Sandberg: «Enkeltpersonforetak (as) + samboers selskap».

Selskapet til Letnes, B&H General Trading Company Bahareh Letnes, ble opprettet i januar. I Brønnøysundregistrene står det at selskapet driver med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette».

I skjemaet Sandberg har sendt inn beskriver han virksomheten i «enkeltmannsforetak / senere as» slik:

«Selskapet skal/driver konsulentvirksomhet innen markedsføring, rådgivning og publikasjoner innenfor et bredt spekter av næring/politikk. Herunder særlig norsk sjømatnæring/teknologi. Samboer driver selskap med sikte på handel, på bred basis».

Han beskriver også sine nye oppgaver:

«Forhandlinger med ulike interesser for kontrakter, prosjekter knyttet til salg, markedsføring i inn- og utland. Forespørsler om foredrag, særlig knyttet opp mot fiskeri- og havbruk».

Kan få karantene

Nemnden må nå vurdere om Sandberg skal få karantene før han begynner i jobben. Nemnden avgjør saker om karantene og saksforbud for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere når de går ut fra staten. Formålet er å opprettholde tilliten til forvaltningen.

I skjemaet Sandberg har fylt ut blir han spurt om det foreligger særegne forhold fra hans tid som politiker som kan gi virksomheten fordeler ved å ansette ham og om overgangen vil kunne svekke tilliten til forvaltningen. Han svarer ja på begge spørsmålene.

«Ønsker rask avklaring for å skape forutsigbarhet og kunne avklare kontrakt og avtaler», skriver han til slutt.

Sandberg kan få opptil seks måneders karantene før han starter i den nye jobben. I denne perioden vil han eventuelt få etterlønn.

Dette har han jobbet med

Sandberg opplyser i skjemaet hva han har jobbet med som fiskeriminister og saker han har vært involvert i eller informert om:

  • Utviklingskonsesjoner
  • Vekstpotensial og grønne produksjonsområder
  • Fremtidens kvotesystem
  • Nytt regelverk/forskrift for brønnbåter
  • Budsjett 2019
  • Ressursrenteskatt på fiskeri
  • Relevante saker innenfor andre departementer. Forsvarsdepartementet og Samferdselsdepartementet blir trukket frem.

I sms-er til DN fredag, som ber om en kommentar til den nye jobben, opplyser Sandberg at han har fylt inn et gammelt skjema og må fylle inn et nytt.

Letnes har ikke besvart DNs henvendelse om en kommentar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Man kan aldri gjøre seg avhengig av et slikt parti
Sveriges statsminister Stefan Löfven forventer at den borgerlige fløyen stenger døren til Sverigedemokraterna.
01:11
Publisert: