– Jeg hadde lyst til å reise til Iran og ble overrasket da Per sa at det var greit. «Er det mulig?» sa jeg. På grunn av sikkerheten bestemte Per seg for å ikke si fra til noen om ferien.

Slik beskriver Bahareh Letnes (28) årsaken til at Sandberg ikke sa fra om reisen til Iran i et intervju med den iranske journalisten Bijan Farhoodi. Han jobber i Bayan Media Network – et mediehus som på deres nettsider beskriver seg som uavhengige og regimekritiske.

Farhoodi er frilansjournalist for mediehuset i London, og har mange års erfaring som reporter i Voice of America, ifølge hans hjemmeside.

Letnes forteller at hun ikke tror de kunne reist hvis han hadde sagt fra til statsministeren på forhånd.

– Da vi kom til Iran sa Per fra til Statsministerens kontor og at han var i landet. På grunn av sikkerheten ville han vente med å si fra om reisen. Hvis han hadde sagt fra før reisen, hadde han kanskje ikke kunnet komme til Iran.

Videointervjuet ble lagt ut mandag etter at Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister og varer i nesten 50 minutter. Det var VG som omtalte saken først.

«Ingen politiske samtaler»

Letnes forteller blant annet om hvorfor hun og Sandberg feiret iransk nyttår, i tillegg til besøket til Iran.

– Jeg har feiret iransk nyttår to ganger på den iranske ambassaden i Oslo. De inviterte meg, så takket jeg ja til invitasjonen. Jeg har elsket iransk nyttår fra jeg var barn frem til nå. Jeg inviterte Per Sandberg til nyttårsfeiringen. Samme dag var det en konsert med tradisjonell musikk. Per likte det godt.

Hun la vekt på at hun kun var der for å feire, og at de ikke har hatt kontakt med ambassaden utover besøkene.

– Det var interessant for Per Sandberg å se iransk feiring på ambassaden. Han er interessert i å lære om iransk kultur. Dette handlet ikke om politikk. Det var ingen politiske samtaler med den iranske ambassaden.

Samtidig forsvarte hun landet:

– Iran er mer moderne enn andre muslimske land. Menneskene og regjeringen er to forskjellige ting. Det er jeg og Per enige om. Vi reiste til Iran for å se menneskene og kulturen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Derfor er Sandbergs kjærlighetsreise problematisk
DNs kommentator Eva Grinde forklarer hvorfor Per Sandberg sin reise til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes er problematisk.
04:15
Publisert: