– Det var det, sa daværende fiskeriminister Per Sandberg da han møtte mediene i Mandal tidligere i måneden.

Han hadde da blitt spurt om det var spesifikke grunner til at han ikke varslet Statsministerens kontor i forkant av sin omstridte reise til Iran med kjæresten Bahareh Letnes i juli.

Tirsdag snakket han ut etter sin avgang som statsråd på mandag. Arenaen var et intervju med pr-byrået Gambit på et Arendalsuka-arrangement.

– Jeg skal komme med en nyhet. Jeg gjort tre feil. Jeg har glemt å varsle, jeg hadde med jobbtelefon, og så har jeg også gått i en felle da, påstår norsk presse og media, at jeg har blitt forelsket i en kvinne med en annen etnisk opprinnelse, sa Sandberg under seansen.

Dermed gjentok Sandberg det han også sa i sitt intervju med Dagbladet, som ble publisert like før opptredenen i Arendal tirsdag kveld. I videointervjuet med Dagbladet ramser Sandberg opp de samme tre feilene, inkludert:

– Jeg har glemt å varsle til Statsministerens kontor at jeg reiste til Iran, sier han etter å ha blitt spurt om han gjorde noen feil.

Sa det var mediepåstand

Etter seansen med to pr-rådgivere i Arendal, deriblant Sandbergs tidligere rådgiver André Kolve, åpnet Sandberg opp for noen spørsmål fra pressen.

Da spurte DN Sandberg om hva som er riktig: Om det stemmer at han glemte å varsle, eller om det var et bevisst valg.

– Jeg har aldri sagt at jeg glemte det. Det er en påstand fra Dagens Næringsliv som dere må dokumentere, sa Sandberg om den han samme dag hadde sagt to ganger.

Per Sandberg har gitt ulike forklaringer på hvorfor han ikke varslet Statsministerens kontor i forkant av sommerens Iran-tur. Her er han på vei inn til en seanse med et pr-byrå i Arendal tirsdag.
Per Sandberg har gitt ulike forklaringer på hvorfor han ikke varslet Statsministerens kontor i forkant av sommerens Iran-tur. Her er han på vei inn til en seanse med et pr-byrå i Arendal tirsdag. (Foto: Gunnar Lier)

Siden har DN forelagt Sandberg uttalelsen og spurt om han vil oppklare.

Etter denne omgangen skriver Sandberg i en tekstmelding at det var en forsnakkelse da han sa at han glemte å varsle.

– Forsnakkelse, tror jeg rettet det opp også, skriver han i en tekstmelding.

– Jeg glemte selvfølgelig ikke å varsle, legger han til.

Letnes: På grunn av sikkerheten

I et intervju med persisk tv, som DN og VG omtalte tidligere tirsdag, gir også kjæresten Bahareh Letnes en forklaring på hvorfor Sandberg ikke varslet om sommerens Iran-tur:

– Jeg hadde lyst til å reise til Iran og ble overrasket da Per sa at det var greit. «Er det mulig?» sa jeg. På grunn av sikkerheten bestemte Per seg for å ikke si fra til noen om ferien, sier Letnes i intervjuet med iranske journalisten Bijan Farhoodi.

Han jobber i Bayan Media Network – et mediehus som på deres nettsider beskriver seg som uavhengige og regimekritiske.

«Ingen kunne hindret meg»

Det har stormet rundt Sandberg siden det ble kjent at han reiste på ferie til Iran i juli med norsk-iranske Letnes, og det ble kjent flere brudd på sikkerhetsreglene for reise til risikoland. Sandberg reiste uten å varsle Statsministerens kontor i forkant, og han tok med seg jobbtelefonen til landet. PST fraråder dette ettersom norske statsråder kan være et etterretningsmål.

– Selv om jeg hadde fulgt alle sikkerhetsrutiner med varsling og telefon og alt så er det ingen som kunne ha hindret meg fra å reise på ferie til Iran. Selv ikke statsministeren, sa Sandberg i Arendal tirsdag kveld.

Da Sandberg trakk seg mandag, understreket statsminister Erna Solberg at det var hans valg å trekke seg, men at hun har sagt seg enig i dette.

Solberg har kritisert Sandberg for sikkerhetsbruddene og gjentok dette under tirsdagens partilederdebatt på NRK:

– Det er snakk om grove brudd som er uakseptable, og det har jeg sagt fra dag én, men jeg har også sagt at alle kan gjøre menneskelige feil, sa Solberg.

Under partilederdebatten fikk hun igjen krass kritikk for regjeringens sikkerhetsarbeid.

Denne uken kom det frem, i et svar fra justisministeren til Stortinget, at Sandberg ikke er den eneste i politisk ledelse som har tatt med seg jobbtelefonen på reise til høyrisikoland uten at det ble gjort risikovurderinger i forkant.

Kontrollkomiteen på Stortinget skal dessuten ha en høring om regjeringens arbeid med terrorsikring. Bakgrunnen er to rapporter fra Riksrevisjonen med knusende kritikk av arbeidet med objektsikring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Hvem hadde trodd at Sylvi Listhaug ville ha så stor glede av presteregimet i Iran?
To personer tjener på Sandberg-avgangen, sier Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: