– Per Sandberg brøt regelverket, og han har forstått at det har vært et brudd, sier statsminister Erna Solberg (H) om fiskeriministerens reise til Iran.

– Jeg har snakket med Per Sandberg. Han har reist til Iran på et tidspunkt før han hadde rapportert om det til Statsministerens kontor. Han ga først beskjed på sin dag to at han var i Iran. Jeg har lyst til å si at det er et brudd på regelverket vi har om at statsrådene skal være tilgjengelige til enhver tid. Men det har vært mulig å komme i kontakt med ham, sier Solberg da hun møtte pressen på Ekebergsletta onsdag.

Hun legger til at Sandberg har erkjent at regelverket er brutt. Samtidig har hun fortsatt tillit til sin statsråd og sier at det er lov å gjøre feil.

Solberg legger til at det ikke er noe ved Sandbergs reise som forandrer Norges forhold til Iran.

– Vi har sagt at han må levere inn telefonene og annet for gjennomsøking, sa Solberg.

– Per Sandberg brøt regelverket, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter hun hadde vært på Norway cup og deltatt som lagleder i en fotballkamp der næringslivstopper deltok i en felles markering til støtte for FNs bærekraftsmål.
– Per Sandberg brøt regelverket, sa statsminister Erna Solberg til pressen etter hun hadde vært på Norway cup og deltatt som lagleder i en fotballkamp der næringslivstopper deltok i en felles markering til støtte for FNs bærekraftsmål. (Foto: Gorm K. Gaare)

Burde meldt ifra

På spørsmål om det er noe Sandberg kunne håndtert situasjonen bedre, svarer Solberg:

– Det er ingen tvil om at han skulle meldt før han reiste til Iran, og gitt oss beskjed om at han gjorde endringer i planene vi hadde liggende for hvor statsrådene var. Alle rapporterer inn sine reiseplaner til Statsministerens kontor, sier Solberg.

Sandberg har gjentatte ganger presisert at reisen var en privat reise, og at han ikke møtte iranske myndigheter eller næringsliv.

Det bekrefter Solberg.

– Han har ikke hatt møter med næringsinteresser eller iranske myndigheter. Det har vært en ren privat reise. Men det er slik at han også må melde fra om hvor han er, også før han reiser, og det har han innrømmet at han burde gjort, sier hun, og legger til:

– Man er alltid statsråd, men på denne ferien har han ikke utført noe statsrådsarbeid og det har vært en helt privat reise.

Går ikke god for uttalelser

Sandberg har gjentatte ganger snakket positivt om Iran, og var blant annet var på den iranske ambassadens nyttårsfeiring tidligere i år.

Når Solberg blir spurt om Sandbergs positive uttalelser om Iran er representative for regjeringen, svarer hun ikke har hørt alle uttalelsene.

– Jeg landet i Norge etter midnatt i natt, så jeg vil ikke gå god for uttalelser jeg ikke har hørt, sier hun, og legger til at regjeringen har vært kritiske til Iran.
Solberg nevner at de har tatt opp spørsmål rundt dødsstraff og menneskerettighetsbrudd med landet, men samtidig jobber for å normalisere forholdet.

– Skal man ikke reise til noen land på ferie som har menneskerettighetsbrudd, er det mange land man må ta ut av reiserutene til folk, sier Solberg.

Problematisk feriereise

Fredag forrige uke ble kjent via VG og Filter Nyheter at Sandberg reiste på ferie til Iran, uten at hans eget departement eller Statsministerens kontor (SMK) ble informert.
Sandberg reiste med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes, som eier et sjømatselskap.

Sandberg har fått kritikk fra blant annet Arbeiderpartiets Næringspolitiske talsperson Terje Aasland, som mener Sandberg den siste tiden har «vært urovekkende lite troverdig».

– Han bagatelliserer dette som en reise som privatperson, og frikobler rollen mellom privatperson og statsråd. Det er noe merkelig, sier han til DN.

Aasland stilte onsdag et skriftlig spørsmål til statsministeren om Sandbergs reise.

– Det er viktig å få avklart prosedyrene rundt habilitet og eventuelle konsekvenser av denne type reise. Det er interessant å høre hvordan Statsministerens kontor (SMK) har vurdert dette, sier Aasland.

Sandberg skriver på sin side til en epost til DN at han kun har vært på ferie.

– Det må gjerne Aasland mene. Jeg har vært på en ren privat feriereise til Iran. Jeg har altså ikke hatt noen som helst møter med offentlige personer eller næringsliv.(Vilkår)

Eva Grinde: Derfor er Sandbergs kjærlighetsreise problematisk
DNs kommentator Eva Grinde forklarer hvorfor Per Sandberg sin reise til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes er problematisk.
04:15
Publisert: