- Jeg innrømmer selvfølgelig at jeg har gjort feil. Jeg burde varslet om reisen i forkant, og jeg skulle ikke tatt med jobbtelefonen til Iran. Det er alltid viktig å følge veiledende sikkerhetsrutiner, og jeg opererte ikke i tråd med rutinene. Dette har jeg tatt lærdom av, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp)

Han vært i hardt vær etter en ferietur til Iran med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes.

Onsdag sa statsminister Erna Solberg (H) at statsråden brøt reglene for varsling av feriereiser, som skal skje i forkant av reisene. Sandberg informerte Statsministerens kontor (SMK) først to dager etter han ankom landet.

Fiskeridepartementet skriver i en epost til DN torsdag kveld om Sandbergs telefon:

– Vi har gjort tiltak for å sikre telefonen og den håndteres nå av PST.

– Svært sannsynlig

Sikkerhetsekspert Per Thorsheim, som har bistått myndigheter i en rekke land med reisesikkerhet, mener det er grunn til å tro at et avlytting fant sted.

– Jeg anser det som svært sannsynlig at iranske myndigheter har registrert og avlyttet samtaler, sms og datatrafikk på Sandbergs telefon. Man skal i hvert fall ikke oppføre seg som om de ikke har gjort det, sier Thorsheim.

Thorsheim forklarer at «innbruddet» på mobilen også kan ha skjedd i ren fysisk forstand.

– Når det kommer til kontaktlister og annen informasjon som er lagret på mobilen, kan en vaskedame eller hushjelp bryte seg inn i rommet og fiske ut denne direkte fra mobiltelefonen, sier han.

– Utrolig klønete

Kristian Gjøsteen er professor på NTNU, og ekspert på kryptografi og datasikkerhet.

– Det er mange flinke teknologer i Iran, så hvis iranske myndigheter virkelig ønsket å trenge seg inn på mobilen til Sandberg, så hadde de gjort det uten problem, sier Gjøsteen.

Han sier han personlig ikke ville tatt med mobiltelefonen sin til Iran, dersom han hadde sensitiv informasjon på den.

– Det er utrolig klønete, og Sandberg burde visst bedre. Departementet har i hvert fall tatt de riktige forholdsreglene nå som det har skjedd, ved å konfiskere telefonen, sier han.

I et intervju med DN torsdag svarer Sandberg at «det er interessant at alle har en mening om det» i en kommentar til at kritikere mener han kan ha blitt brukt som brikke i iransk etterretning.

PST: Opp til departementene

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier de gir råd til statsråder før de reiser til land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Iran er ett av disse.

– Vi gir regjeringen råd, og orientering om trusselbildet, slik at de kan ta sine forholdsregler. Vi oppfordrer for eksempel at man ikke må ta med sin egen telefon, da norske statsråder kan være et etterretningsmål, sier Bernsen, og understreker at det er opp til departementene om de velger å følge rådene.

Bernsen kan ikke fortelle hvordan telefoner kan bli brukt av utenlandske etterretningstjenester til å hente informasjon.

Han vil ikke svare på hvilke konsekvenser det kan gi at man ikke rådfører seg med PST før en reise til land som Iran, eller viktigheten av å rådføre seg.

Bernsen vil hverken bekrefte at de har telefonen, eller at noe er funnet.

Torsdag opplyser Statsministerens kontor (SMK) om resten at statsrådene har fulgt retningslinjene under årets sommerferie.

– Ja, alle andre har fulgt regelverket, så vidt vi er kjent med, sier kommunikasjonsrådgiver Tor Borgersen ved SMK.

Kommenterer ikke foretaket

Sandbergs kjæreste, som er norsk statsborger, har fått oppmerksomhet blant annet fordi hun eier et foretak som ifølge Brønnøysundregistrene driver med «produksjon, utvikling, kjøp og salg, herunder eksport av fisk og sjømatprodukter», samt virksomhet innen olje- og gassektoren, skriver Fiskeribladet, som først omtalte henne.

I møte med pressen på Ekebergsletta onsdag, sa statsminister Solberg at hun hadde vært klar over at Sandberg hadde hatt en nært forhold til den norsk-iranske kvinnen «en stund».

Overfor DN vil ikke SMK svare på om hvorvidt statsministeren også visste at statsrådens nye kjæreste også drev et foretak, eller om de ba om en sikkerhetsklarering av kvinnen da relasjonen ble kjent.

Selv avviser Letnes overfor Fiskeribladet hele saken som «konspirasjonsteorier», fordi selskapet ikke har drevet med import- eller eksportvirksomhet innenfor fiskeri, og at selskapet «med stor sannsynlighet vil bli slettet».(Vilkår)

Det er lov å gjøre feil
Per Sandberg må levere inn telefonene og annet til gjennomsøking.
01:40
Publisert: