–I fjor sto jeg her foran dere og ga dere et løfte: «Jeg skal ikke gi meg på tørre møkka.» Det løftet har jeg holdt. Og med Fremskrittspartiet i regjering har vi nå den strengeste innvandringspolitikken som dette landet noen gang har hatt, sier Sylvi Listhaug, innvandrings- og integreringsminister (Frp) fra talerstolen på partiets landsmøte lørdag.

Listhaug la kjapt til:

–Og hadde det ikke vært for Senterpartiet og Arbeiderpartiet, så hadde den vært enda strengere, sier Listhaug.

Et flertall på landsmøtet lørdag stemte ja til dobbelt statsborgerskap. Venstre, KrF, Høyre, SV og MDG støtter også dobbelt statsborgerskap, noe som gir et klart flertall på Stortinget.

–Ammetåke

Frp-toppen er for tiden i foreldrepermisjon. Listhaug og ektemannen har med seg sin fem uker gamle sønn under helgens landsmøte på Gardermoen.

–Når jeg sitter hjemme i sofaen i ammetåke med mine tre barn som skal vokse opp i Norge, så reflekterer jeg over fremtiden. Og tenker på hvor viktig det er å føre en ansvarlig innvandringspolitikk. Jeg er opptatt av at mine barn og andre barn i Norge skal vokse opp med en velferdsmodell som vi er vant til, sier Listhaug.

Listhaug sier at Europa er under press og at det bare vil øke fremover i takt med at blant annet høy befolkningsvekst i afrikanske land frem mot 2030.

–Mange i fattigdom, desperasjon, de er ikke i krig eller konflikt, men de ønsker seg et bedre liv. Og de ønsker seg til Europa. Det er ikke bærekraftig, sier Listhaug.

Ut mot Sveriges statsminister

Innvandringsminister Listhaug ble forundret over at Sveriges statsminister Stefan Löfven ble tatt imot som æresgjest på Arbeiderpartiets landsmøte for to uker siden, og at han i det hele tatt tok seg tid til det:

–Han visste ikke hva svenske tilstander var. Og jeg synes det er ganske utrolig at han ikke har fått med seg at det har utviklet seg gettoer i Sverige, der politiet blir angrepet hvis det går inn, der det skjer dopsalg, kriminalitet og folk lever på siden av samfunnet (...). Hadde jeg vært Stefan Löfven, ville jeg ha blitt hjemme for å rydde opp i galskapen, sier Listhaug.

Mot slutten av talen kom hun med et nytt løfte til partikolleger:

–Jeg skal komme med et nytt løfte i år. Vi skal aldri godta svenske tilstander i Norge. Derfor skal Frp vinne valget, sier Listhaug til stor applaus.

Frp-velgernes favoritt

VG skrev lørdag at halvparten av velgerne i Frp mener Sylvi Listhaug bør ta over som partileder etter Siv Jensen. Det er InFact som har utført meningsmålingen på oppdrag fra VG.

Målingene viser at 53 prosent mener Listhaug bør erstatte Jensen når hun gir seg. Et flertall mener Jensen er best skikket som partileder.

Dagen før publiserte avisen en lang artikkel om et anstrengt forhold mellom Listhaug og Jensen.

DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim skrev i februar at forholdet mellom de to «ikke er særlig hjertelig.»

Sylvi Listhaug omfavnet partileder og kollega Siv Jensen fredag under åpningen av partiets landsmøte på Gardermoen.
Sylvi Listhaug omfavnet partileder og kollega Siv Jensen fredag under åpningen av partiets landsmøte på Gardermoen. (Foto: Fartein Rudjord)

Topper listen

Sylvi Listhaug topper stortingslisten til Møre og Romsdal, noe som betyr at Listhaug går mot en sikker stortingsplass dersom det går mot et valgnederlag til høsten.

Frps nestledere derimot har begge takket nei til å sitte på Stortinget.

Partiets 1. nestleder Per Sandberg sa nei til gjenvalg på Stortinget i fjor. Frps 2. nestleder og samferdselsminister og Ketil Solvik-Olsen takket nei allerede tilbake i 2013.(Vilkår)

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: