Saken oppdateres!

– Per har selv valgt å gå av. Jeg har respekt for beslutningen, sa Erna Solberg på en pressekonferanse sammen med tidligere fiskeriminister Per Sandberg i statsministerboligen mandag.

Mandag ble det kjent at Per Sandberg både trekker seg som fiskeriminister og nestleder for Fremskrittspartiet. Tidligere parlamentarisk leder i Frp, Harald Tom Nesvik tar over statsrådsposten.

– Per har stått i en krevende situasjon, og vi har hatt flere samtaler om dette. Han har ikke vist skjønn om håndteringen av sikkerhet. Jeg er opptatt av at råd om sikkerhet skal etterleves, sa Solberg.

Statsministeren sa at hun hadde hatt flere gode samtaler med fiskeriministeren, men ville ikke kommentere innholdet i dem.

– Det er totalsituasjonen som gjør at Per vil gå av som statsråd, og jeg har sagt meg enig i dette, sa Solberg

– Det har vært mange påstander i denne saken. Noen av dem er riktige, andre er uriktige, sa Solberg mens Sandberg nikket med hodet.

«Trist og vemodig»

Det har stormet rundt Sandberg etter turen hans til Iran sammen med den norsk-iranske kjæresten Bahareh Letnes (28).

Den tidligere fiskeriministeren unnlot å varsle både statsministeren og eget departement om reisen, og tok med egen tjenestetelefon til tross for advarsler fra PST. Da ferieturen ble kjent kritiserte Solberg fiskeriministeren for sikkerhetsbruddene.

Det var DN som først omtalte at Nærings- og fiskeridepartementet først ble kjent med fiskeriministerens reise da iranske myndigheter tok kontakt for et møte.

– Jeg er utrolig stolt over å ha fått lov til å sitte ved ditt bord, Erna. De to siste årene har vært de to mest givende i hele min karriere, sa Per Sandberg på pressekonferansen.

– Det er vemodig og trist. Jeg hadde tenkt å sluttføre mitt prosjekt, fortsatte han.

Sandberg brukte tiden på talerstolen til å hylle fiskerinæringen. Samtidig inviterte han pressen til pressekonferanse tirsdag.

– Dere kan få svar på alle spørsmålene dere vil i morgen. Jeg vil kommentere alle spekulasjoner.

– Det er lett å være etterpåklok. Jeg ser ingen grunn til å angre utover at jeg ikke varslet statsministeren om at jeg tok med jobbtelefonen. Jeg varslet tidlig i forrige uke om at jeg ønsket å gå av. Det skal dere få svar på i morgen, sa Sandberg.

Solberg vil ikke kommentere om hun hadde bedt statsministeren om å fortsette.

Tar saken til kontrollkomiteen

Flere opposisjonspolitikere har krevd flere svar både fra Per Sandberg og statsminister Erna Solberg om sikkerhetsbruddene. Mandag svarte Sandberg at han ikke varslet departementet om at han hadde med seg jobbtelefonen til Kina i mai.

– Jeg vil be departementene om en gjennomgang av sikkerhetsrutinene, sa statsministeren på pressekonferansen.

Samtidig kunne justisminister Tor Mikkel Wara fortelle at flere statsråder og statssekretærer har brutt regjeringens sikkerhetsrutiner. Det var SVs Torgeir Knag Fylkesnes som stilte spørsmålet. Han sier at han nå kommer til å ta saken videre til kontrollkomiteen.

– Det er ingen statsråder som har tatt med seg utstyr uten å gjøre vurderinger, sa Erna Solberg da hun ble spurt om bruddene kom til å få konsekvenser.

Per Sandbergs kjæreste Bahareh Letnes har varslet at de sammen skal holde en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Derfor er Sandbergs kjærlighetsreise problematisk
DNs kommentator Eva Grinde forklarer hvorfor Per Sandberg sin reise til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes er problematisk.
04:15
Publisert:
Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg  og Per Sandberg.
Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg og Per Sandberg. (Foto: Heiko Junge/NTBScanpix)