– Jeg har beklaget at jeg ikke varslet Statsministerens kontor og at jeg tok med meg mobiltelefonen. Utover det er ingen grunn til å angre, sa Per Sandberg da han møtte pressen under sine siste minutter på kontoret i Nærings- og fiskeridepartementet for å overrekke kontornøkkelen til den nye fiskeriministeren Harald Tom Nesvik mandag ettermiddag.

Sandberg trakk seg som fiskeriminister og Frp-nestleder mandag. Han har de siste ukene for hardt kritikk for å reise på ferie til Iran uten å varsle Statsministerens kontor eller departementet i forkant, og for å ha brutt flere sikkerhetsregler.

Sandberg ville i utgangspunktet vente til pressekonferansen han og kjæresten Bahareh Letnes skal ha tirsdag ettermiddag med å si noe, men klarte etter hvert ikke å dy seg. Den tidligere fiskeriministeren varslet et oppgjør med pressen, samtidig som han hyllet fiskerinæringen.

På spørsmål om hvorfor han trakk seg svarte han følgende:

– Akkurat nå har jeg ikke kapasitet til å fortsette fremover. Jeg har masse andre kamper jeg må ta.

Da han ble spurt om hvorfor han også måtte trekke seg som nestleder i Fremskrittspartiet sa han at det var på grunn av «private kamper.» Han gjorde det likevel klart at han kom til å være synlig i offentligheten fremover.

– Det er mange av dere som har fulgt meg i mange år. Hverken du eller noen andre er ferdig med Per Sandberg.

Per Sandberg håpet til det siste at kong Harald ville si nei: – Det er trist
01:45
Publisert:

Ba om å få trekke seg

Per Sandberg dro rett fra pressekonferanse i statsministerboligen til departementet. Ifølge statsminister Erna Solberg valgte han selv å trekke seg, en vurdering hun var enig i.

– Per har stått i en krevende situasjon, og vi har hatt flere samtaler om dette. Han har ikke vist skjønn om håndteringen av sikkerhet. Jeg er opptatt av at råd om sikkerhet skal etterleves, sa Solberg.

Frp-leder Siv Jensen mente også at det var den rette avgjørelsen. Hun fortalte mandag om interne reaksjoner på hans opptreden.

– Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. Frps posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sa hun.

Sandberg sa selv at det var trist og vemodig å slutte som fiskeriminister. Også der varslet han der at han skulle svare på alle spørsmål under pressekonferansen med Bahareh Letnes tirsdag.

– Det er lett å være etterpåklok. Jeg ser ingen grunn til å angre utover at jeg ikke varslet statsministeren om at jeg tok med jobbtelefonen. Jeg varslet tidlig i forrige uke om at jeg ønsket å gå av. Det skal dere få svar på i morgen, sa Sandberg.

Solberg ville ikke kommentere om hun hadde bedt statsråden om å fortsette.

Sandberg hadde med seg jobbtelefonen til Iran noe Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarer mot på grunn av høy fare for etterretning. Han har tidligere erkjent å ha tatt med seg jobbtelefonen til Kina. Mandag ble det kjent at Sandberg tok med jobbtelefonen på reise til Kina i mai i år, uten å varsle eget departement, og at den samme telefonen var med ham til Iran i sommer.

«Tidenes beste fiskeriminister»

Det er tidligere parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald Tom Nesvik, som tar over for Sandberg som fiskeriminister. Under nøkkeloverrekkelsen mandag nektet han å svare på alle spørsmål som dreide seg om omstendighetene rundt Per Sandbergs avgang.

– Jeg skal sette i gang med arbeidet jeg akkurat er utnevnt til. Min oppgave er å sørge for at vi har gode rammevilkår for at næringen skal vokse.

Nesvik kalte Sandberg «den beste fiskeriministeren Norge noen gang» har hatt da han fikk nøkkelen til kontoret.

Før Nesvik ble utnevnt uttrykte administrerende direktør Steinar Eliassen i Norfra – en av Norges største fiskerier – bekymring for at Nesvik skulle bli ny fiskeriminister på grunn av hans bakgrunn i oppdrettsnæringen.

Nesvik er utdannet i markedsføring for fiskeri og jobber som kommunikasjonssjef for brønnbåtrederiet Sølvtrans, som transporterer laks for oppdrettsnæringen.

Nesvik mente det ikke var noen grunn til bekymring.

– For det første visste jeg ikke at jeg kom fra oppdrettsnæringen. Jeg har jobbet med kommunikasjon. Jeg kommer ikke fra oppdrettsnæringen. Jeg har jobbet 20 år i politikken. Jeg tror ikke han skal frykte det, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse to tjener på Sandbergs avgang
Den enes Iran-ferie, den andres opprykk, kommenterer politisk redaktør i DN, Kjetil B. Alstadheim.
01:47
Publisert: