Overfor NRK understreker tidligere ambassadør Aud Lise Norheim at man som toppleder, enten i det offentlige eller privat næringsliv, aldri er privatperson i Iran.

– Iransk etterretning er veldig avansert og sofistikert, og man må regne med at de er opptatt av hva som tas med og hva slags informasjon de kan få, spesielt når det er høynivådelegasjoner, den Norheim.

Hun ga som ambassadør i Teheran sikkerhetsråd til Sandberg og hans delegasjon før en reise til Iran i 2016.

– Du må ta alle forholdsregler. Det går på å ikke bruke din tjenestetelefon. Du tar med en tom mobil, sier den tidligere diplomaten, som sier det samme gjelder medbrakt pc.

Hun er i dag spesialrådgiver i selskapet KPMG. Rådene hun ga Sandberg den gangen, er de samme som hun gir kunder i dag, og som også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og etterretningstjenesten gir, ifølge NRK.

Fiskeriminister Per Sandberg har vedgått og beklaget at han brøt sikkerhetsrutinene da han i sommer reiste til Iran med kjæresten Bahareh Letnes uten å varsle statsministeren om turen på forhånd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Til daglig leder Inge en databedrift. På fritiden ratter han en Ferrari på bane. – Motor er utrolig moro.
Salget av dyre sportsbiler når nye høyder. Det gjelder også interessen for banekjøring.
02:22
Publisert: