Det har stormet rundt fiskeriminister Per Sandbergs (Frp) feriereise til Iran. Onsdag kommer stortingsrepresentant Torgeir Fylkesnes (SV) til å stille følgende spørsmål til Sandberg:

«Viser til statsrådens svar rundt hans feriereise med følge til Iran den siste tiden. Det er på sin plass at storting og norsk offentlighet får forsikringer om at det ikke har vært rolleblanding, sikkerhetsrisiko og inhabilitet knyttet til reisen. Kan statsråden avklare disse bekymringene?»

Fylkesnes sier til DN at han gjør dette fordi «det er noe helt annet å svare Stortinget enn å svare mediene»

– Jeg har ikke sett at han har tatt stilling til dette med sikkerhetsrisiko. Og når departementet ikke vet at han reiser så har ikke de mulighet til å gjøre vurderinger. Derfor lurer jeg på hvordan de har håndtert det, sier Fylkesnes.

«Lite troverdig»

Det var VG og Filter Nyheter som først, fredag i forrige uke, meldte at Sandberg ferierte i Iran med norsk-iranske Bahareh Letnes, som eier et sjømatselskap. Så kunne DN fortelle at Sandbergs eget departement ikke visste om reisen før iranske myndigheter etterspurte et møte.

Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap), vil også stille skriftlig spørsmål onsdag. I motsetning til Fylkesnes, vurderer han å stille spørsmålene til statsminister Erna Solberg (H).

– Måten Sandberg har fremstått den siste tiden har vært urovekkende lite troverdig. Han bagatelliserer dette som en reise som privatperson, og frikobler rollen mellom privatperson og statsråd. Det er noe merkelig, sier han.

Aasland mener saken har tre dimensjoner: næringspolitisk, handelspolitisk og utenrikspolitisk.

– Det er viktig å få avklart prosedyrene rundt habilitet og eventuelle konsekvenser av denne type reise. Det er interessant å høre hvordan Statsministerens kontor (SMK) har vurdert dette, sier Aasland.

Når spørsmålene er stilt i Stortinget, får Sandberg eller Solberg seks dager til å svare.

Reagerer på mistenkeliggjøring

Når Sandberg får høre at Aasland mener han «bagatelliserer reisen», svarer han at kun har vært på ferie.

– Det må gjerne Aasland mene. Jeg har vært på en ren privat feriereise til Iran. Jeg har altså ikke hatt noen som helst møter med offentlige personer eller næringsliv, skriver Sandberg i en epost til DN.

På spørsmål om sikkerhetsrisikoen rundt reisen, svarer fiskeriministeren at han jevnlig har sikkerhetsbriefer i forbindelse med utenlandsreisene.

– Jeg kan berolige Fylkesnes med at når det gjelder råd om sikkerheten er jeg godt oppdatert på disse.

Sandberg understreker at det «overhodet ikke har vært noen rolleblanding eller sikkerhetsrisiko knyttet til reisen».

– Når det gjelder min habilitet, så er jeg ansvarlig for å gjøre den vurderingen. Om jeg er i tvil så vil jeg be om råd fra mitt embetsverk. Dette er i tråd med vanlig praksis. Slik det er i dag, har jeg ikke håndtert noen saker som angår eller har betydning for hennes firma.

– Vil du gi beskjed til departementet neste gang du reiser til Iran på ferie?

– Jeg vil forholde meg til de rutiner som gjelder, sier han.

Tidligere har Sandberg reagert på det han mener er mistenkeliggjøring av turen.

– Det at «noen» prøver å produsere konspirasjon- og korrupsjonsteorier av dette er det reneste tøv, skrev han i en tekstmelding til DN i helgen.

Ingen forhold til sjømatselskap

Få timer etter Sandberg landet på Gardermoen mandag, fortalte han på Dagsnytt 18 at han bestemte seg for å dra til Iran «ad hoc» etter at hans opprinnelige ferieplaner falt bort.

Sandberg sa også han ikke har et forhold til Letnes' selskap.

– Jeg har ingenting med dette selskapet å gjøre, har aldri hatt noe med dette selskapet å gjøre, og vil aldri ha noe med dette selskapet å gjøre.

Han presiserte videre at han ikke møtte iranske myndigheter i løpet av turen.

Ingen kontakt med ambassaden

Den norske ambassaden i Irans hovedstad Teheran, hadde ingen kontakt med Sandberg hverken før eller etter reisen.

Ambassaden fikk vite om reisen først etter iranske myndigheter tok kontakt og presseoppslagene som fulgte.

– Møtte Per Sandberg iranske myndigheter i løpet av turen?

– Ikke oss bekjent, sier ambassadør Lars Nordrum.

Ambassaden ønsker ikke å kommentere hva de tenker om Sandbergs reise til landet, annet enn at «Iran er et interessant land å besøke».

Det iranske utenriksdepartementet ønsker ikke besvare spørsmål knyttet til Sandbergs reise. Den iranske ambassaden i Norge har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)

Dette er Europas mest populære sted for denne typen luftsport akkurat nå
– Du kan fly fra klokken ni om morgenen til ti om kvelden, sier Hilde Marie Pedersen. Hun er speedflyer, og syns anlegget i Loen er luksus.
01:27
Publisert: