Mandag fikk DN bekreftet at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) trekker seg som statsråd. Han har vært i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsregler på en privat reise til Iran med kjæresten. Også på en tidligere tur har han brutt slike regler.

DN har også fått bekreftet at Fremskrittspartiets tidligere parlamentariske leder Harald Tom Nesvik blir Sandbergs etterfølger. Men selv om Sandberg går ut av regjering er ikke SV ferdige med saken.

– Spørsmålet er jo om han tar en for laget for å dekke over en bredere elendig sikkerhetskultur. Det blir ekstremt viktig å ikke la seg blende av avgangen og komme til bunns i saken, sier Torgeir Fylkesnes i kontrollkomiteen på Stortinget.

Flere spørsmål

Statsminister Erna Solberg (H) skal etter planen svare Stortinget i dag om det har vært flere sikkerhetsbrudd i regjeringen på utenlandsreiser enn bare i Sandbergs tilfelle. Fylkesnes varsler allerede nå at han vil stille flere spørsmål om de bekymringsmeldingene som skal ha blitt sendt til Statsministerens kontor fra Sandberg og hans ekskone.

Det var Adresseavisen som søndag fortalte at Sandbergs ekskone sendte en bekymringsmelding til Statsministerens kontor da han ble kjæreste med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Da skal Sandberg ha svart med en egen bekymringsmelding som anklaget ekskonen, som også er statssekretær, for lekkasjer.

– Jeg kommer til å spørre om hvordan hun har håndtert disse bekymringsmeldingene videre og hvem hun har tatt det videre med. Det er avgjørende å vite hva hun har gjort når hun har vært klar over denne konflikten siden mai, og at den kan ha påvirket regjeringsarbeidet. Dette kan kaste en lang skygge over hennes lederevner, sier han.

Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke saken er over.
Rødts Bjørnar Moxnes tror ikke saken er over. (Foto: Cicilie S. Andersen)

Moxnes: – Saken er ikke over

Rødts Bjørnar Moxnes følger også nøye med på saken.

– Alt tyder på at Per Sandberg nå går av. Det er bra, for det er viktig at maktpersoner stilles til ansvar når de gjør feil, som vi gjorde med Sylvi Listhaug i våres, sier han.

– Men saken er ikke over med Sandbergs avgang. Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan ikt-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet og hvordan regjeringa ikke reagerer på potensiell amerikansk overvåkning av norske borgere og myndigheter, legger Rødt-lederen til.

Høie vil ikke kommentere

DN har snakket med Høyre-nestleder Bent Høie om saken. Han vil ikke kommentere «spekulasjoner» rundt Sandberg eller situasjonen, men Sjømatrådet vil si noe mer når ting er avklart.

DN har også spurt han om han er trygg på at han selv har fulgt sikkerhetsregelverket for opphold i utlandet.

– Det vil SMK gi et samlet kordinert svar på overfor Stortinget, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eva Grinde: Derfor er Sandbergs kjærlighetsreise problematisk
DNs kommentator Eva Grinde forklarer hvorfor Per Sandberg sin reise til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes er problematisk.
04:15
Publisert: