Per Sandberg (Frp) blir kritisert etter hans ferietur til Iran. Fiskeriministeren reiste på spontantur til landet i sommer uten å varsle eget departementet eller Statsministerens kontor i forkant.
Torsdag beklaget Sandberg både at han ikke varslet, og at han tok med seg jobbtelefonen til Iran.
Fredag innrømmet Sandberg overfor DN at dette ikke er første gang han har tatt med seg jobbtelefonen til et høyrisikoland. Den var ifølge statsråden også med på hans forrige tur til Kina.
– Ja, det var nok feil, skriver Per Sandberg i en sms til DN.
Reisen til Kina var ifølge Sandberg i «mai/juni». Ifølge regjeringens nettsider reiste Sandberg til Kina i slutten av mai i år.
«Brakte nok med jobbtelefon»
Ifølge Sandberg har han vært på tre reiser til Russland, to til Kina og to til Iran. Av disse var alle arbeidsreiser, foruten den siste reisen til Iran.
– Jeg har ikke hatt sikkerhetsbrief før alle reisene, men de fleste. En utdelt «dummytelefon» har vært med på alle reiser, skrev Sandberg opprinnelig i en sms til DN fredag formiddag.
En halvtime senere tikket det inn en korreksjon:
– Sjekket. «Dummytelefon» var med på alle reiser, men brakte nok med jobbtelefon til Kina, skriver Sandberg, og innrømmer at det «var nok feil».
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har tidligere omtalt Kina og Iran som land med svært aktive etterretningstjenester, og er høyrisikoland. Norge har ikke sikkerhetspolitisk samarbeid med landene.
Ifølge en veiledning for stortingsrepresentanter som skal reise til høyrisikoland, som DN har tilgang på, gis blant annet følgende råd «etter samtaler med Politiets sikkerhetstjeneste og Statsministerens kontor»:
- It-utstyr skal klargjøres av it-avdelingen før reisen. Dette innebærer blant annet en telefon med nytt SIM-kort og nytt nummer.
- Etter reisen skal pc, telefon, lader og nettbrett leveres tilbake til Stortinget.
Fiskeridepartementet opplyste torsdag at Sandbergs telefon nå håndteres av PST etter Iran-turen.
Ikke i tråd med råd
PST-rådgiver Martin Bernsen sa til DN torsdag at de gir råd til statsråder før de reiser til land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Dette gjelder Iran, så vel som Kina.
– Vi gir regjeringen råd, og orientering om trusselbildet, slik at de kan ta sine forholdsregler. Vi oppfordrer for eksempel at man ikke må ta med sin egen telefon, da norske statsråder kan være et etterretningsmål, sa Bernsen.
Flere har reagert på at Sandberg tok med seg jobbtelefonen på Iran-ferie.
Kristian Gjøsteen er professor på NTNU, og ekspert på kryptografi og datasikkerhet. Han mener det er «klønete» at Sandberg tok med seg jobbtelefonen.
– Det er mange flinke teknologer i Iran, så hvis iranske myndigheter virkelig ønsket å trenge seg inn på mobilen til Sandberg, så hadde de gjort det uten problem, sa Gjøsteen til DN torsdag.
Han får støtte av sikkerhetsekspert Per Thorsheim, som har bistått myndigheter i en rekke land med reisesikkerhet, mener det er grunn til å tro at et avlytting fant sted.
– Jeg anser det som svært sannsynlig at iranske myndigheter har registrert og avlyttet samtaler, sms og datatrafikk på Sandbergs telefon. Man skal i hvert fall ikke oppføre seg som om de ikke har gjort det, sa Thorsheim til DN.
Nybø fulgte rådene
Utdanningsminister Iselin Nybø (V) var i Kina i april. DN har spurt statsråden om hun hadde med seg jobbtelefonen på reisen, om hun fikk en sikkerhetsbriefing i forkant, og hvorvidt en fraråding om å ta med seg telefonen i så fall var blant rådene. Kommunikasjonsenheten i Kunnskapsdepartementet (KD) skriver i en epost:
«Statsråd Nybø hadde ikke med seg sitt vanlige IKT-utstyr på reisen til Kina. Det inkluderer også mobiltelefon. Alle KDs ansatte som var med til Kina fulgte PST sine reiseråd».
– Per Sandberg brøt regelverket, og han har forstått at det har vært et brudd, sa statsminister Erna Solberg (H) tidligere denne uken om fiskeriministerens reise til Iran.
Når DN fredag ber om en kommentar til at Sandberg også ved en tidligere anledning har tatt med jobbtelefonen til et høyrisikoland, svarer Solberg via kommunikasjonsavdelingen:
– Denne regjeringen tar sikkerhet på alvor. Vi har systemer og rutiner for å sikre atsikkerheten ivaretas. Som jeg har sagt, og som Per har erkjent overfor meg, har han ikke fulgt våre retningslinjer blant annet på ikt-sikkerhet på reise. Dette har Per nå forsikret om at han vil følge fremover.(Vilkår)