«En regjering må ha sikkerhet som høyeste prioritet. Det som har kommet frem i denne saken, viser sviktende rutiner i håndtering av regjeringens egne sikkerhetsbestemmelser, interne motsetninger og en varierende praksis med å følge regelverket fra statsrådene. Det er langt fra betryggende», skrev Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre på Facebook 13. august.

Det var dagen da Per Sandberg (Frp) gikk av som fiskeriminister etter avsløringene om at han hadde hatt med seg jobbtelefon til flere høyrisikoland, og dermed trosset rådene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). PST advarer mot å ta med jobbtelefonen til Kina, Iran og Russland på grunn av høy etterretningstrussel.

Nå viser det seg at Støre selv brøt interne regler da han tok med jobbtelefonen til høyrisikolandet Russland som utenriksminister i 2011. Året før hadde statsminister Jens Stoltenberg (Ap) med sin ordinære tjenestetelefon til samme land på en tur med Støre.

Skriftlige retningslinjer

Støres tur i 2011 var til den russiske eksklaven Kaliningrad, som ligger ved Østersjøen mellom Polen og Litauen. 7. mars møtte han Russlands utenriksminister Sergej Lavrov for å diskutere forholdet mellom Norge og Russland, men også situasjonen i Libya og Egypt sto på agendaen. Støres telefonregning viser at han sendte 11 tekstmeldinger mellom kl. 14.28 og 20.32.

– I forbindelse med at det ble vanligere at våre ansatte fikk tjenestetelefoner, laget departementet skriftlige retningslinjer for bruken av slike telefoner i 2010. Retningslinjene sier blant annet at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på tjenestereise til land med forhøyet etterretningstrussel, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Jonas Gahr Støre møtte utenriksminister Sergej Lavrov i Kaliningrad i 2011.
Jonas Gahr Støre møtte utenriksminister Sergej Lavrov i Kaliningrad i 2011. (Foto: Øyvind Elvsborg)

Stoltenberg og Støre var begge på tur til Murmansk i 2010 for å signere delelinjeavtalen mellom Russland og Norge. Stoltenberg hadde med seg sin ordinære tjenestetelefon, noe som er et brudd på regjeringens retningslinjer. Han hadde med seg telefonen til tross for at han ble utstyrt med en lånetelefon.

Støre: Husker ikke retningslinjer

Støre forklarer overfor DN at man så annerledes på etterretningstrusselen i 2011.

– Det var en helt annen type oppmerksomhet om bruk av mobiltelefon på den tiden enn i dag. Etter at retningslinjene kom i 2010, var det heller ingen rutiner om å samle inn mobiltelefoner, men vekt på å vise forsiktighet. Men jeg burde selvfølgelig fulgt retningslinjene, sier Støre.

Han understreker at «det i dag er det et helt annet alvor i PSTs råd på grunn av overvåkningskapasiteten og sikkerhetssårbarheten» og viser til at da han var med Stortinget til Russland i mai, ble private telefoner og nettbrett lagt igjen.

Hvordan kunne du gå så hardt ut mot Sandbergs brudd når du selv brøt retningslinjene?

– Fordi retningslinjene i dag har et langt større alvor, fordi kunnskapen har økt og vi har større systematikk i måten de følges opp på, sier Støre.

– Din kommunikasjonssjef bekreftet nylig at dere hadde gått gjennom din mobilbruk uten å finne noe lignende som Sandberg?

– Jeg kan ikke huske at det å ha mobiltelefon til Russland var brudd på retningslinjene. Jeg kan ikke huske at mitt sekretariat og min grundige stab hadde dette inne som rutineråd før avreise, sier Støre.

Hadde med telefonen på flere turer

– Ditt besøk i Kaliningrad varpå et tidspunkt like før bombingen av Libya startet. Har du i etterkant tenkt at russerne kunne ha fått tilgang til sensitivt materiale fra din telefon under din reise?

– Nei, det kan jeg ikke si. På den tiden hadde vi heller ikke saksbehandlingssystem på telefonen, sier Støre.

Siden Støre ikke husker sekretariatets rutiner for mobilbruk i Russland, spurte DN fredag UD om hvordan retningslinjene ble fulgt opp:

– Jeg kjenner ikke til de konkrete rutinene i sekretariatet, men retningslinjene gjaldt for hele departementet, sier kommunikasjonssjef Andersen.

Støre understreket at saksbehandlingssystemet ikke var på telefonen i 2011, men han hadde da med seg en Iphone 4 som kunne synkes mot epost.

Støre hadde også med seg jobbtelefon til Murmansk i 2009 og Moskva i 2010. Departementet har ikke funnet kopier av regelverk for perioden før juni 2010.

Tidligere utenriksminister Støre hadde også med jobbtelefonen til Murmansk i 2009. Her bruker han den på besøk på en russisk kaffebar.
Tidligere utenriksminister Støre hadde også med jobbtelefonen til Murmansk i 2009. Her bruker han den på besøk på en russisk kaffebar. (Foto: Terje Mortensen/VG/NTB Scanpix)

– Det er likevel sannsynlig at det har vært en fastlagt praksis for dette også før 2010, sier kommunikasjonssjef Andersen.

Reglene ble endret i 2014, bekrefter han. Også i dag er det interne regler i regjeringen mot å ta med mobiltelefon til høyrisikoland.

Stoltenberg beklager

Tidligere statsminister Stoltenberg beklager at han brøt reglene da han reiste til Murmansk i 2010.

– Jens Stoltenberg var på dagsbesøk til Murmansk 15. september 2010 for å delta på signeringen av delelinjeavtalen mellom Russland og Norge. Han hadde med tjenestetelefonen på denne reisen, og den ble benyttet til en samtale. Dette var ikke i tråd med gjeldende retningslinjer, og han beklager det, opplyser Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Stein Hernes.

«Burde være til ettertanke»

Statsminister Erna Solberg mener Arbeiderpartiet burde tenke over det som nå har kommet frem. Støre og en rekke andre representanter har vært svært kritiske til Sandberg og regjeringen den siste måneden.

– Dagens opplysninger bør være til ettertanke for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiets representanter, sier Solberg.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland reagerer på nyheten om Støres telefonbruk.

– Dette er overraskende siden Støre har kritisert statsministeren for manglende styring på sikkerhet og beredskap etter at en av hennes statsråder har brutt retningslinjene. Så viser det seg altså at Arbeiderpartiets leder over flere år tilsynelatende har brutt regelverket. Det fremstår som om Støre har én praksis for seg selv og én for alle andre, sier Helleland.

DN har vært i kontakt med Per Sandberg om saken.

«Ja, deg var Støre, hvem er neste?», skriver han i en tekstmelding.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Møt generasjonen som utfordrer motebransjen innefra.
Nye norske modeller kommer i flere former og farger enn noen gang.
04:02
Publisert: