Kontrollkomiteen på Stortinget vil stille en rekke spørsmål til statsminister Erna Solberg (H) om sikkerhetsbrudd i regjeringen. Dette kom komiteen frem til under dagens møte.

– Vi stiller spørsmål om sikkerhet knyttet til de erfaringene vi har i Sandberg-saken, sier Dag Terje Andersen (Ap), leder i kontrollkomiteen.

– Per Sandbergs sikkerhetsbrudd har avdekket mange nye tilfeller og en dårlig sikkerhetskultur i regjeringen, og nå må vi komme til bunns i hvor omfattende det er og konsekvensene for rikets interesser, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Bakgrunnen er Sandbergs avgang som fiskeriminister tidligere i måneden. Han gikk av etter å ha brutt sikkerhetsregler da han tok med seg jobbtelefonen til både Kina og Iran. Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot å gjøre dette på grunn av høy etterretningstrussel. Sandberg sa heller ikke fra til sitt eget departement om at han hadde med jobbtelefonen til Kina.

Dette vil komiteen vite

DN har sett utkast til spørsmål fra komiteen. De inneholder blant annet følgende:

  • Komiteen ber om at statsministeren gjør rede for de faglige vurderingene regjeringen har innhentet fra sikkerhetsmyndighetene i tilknytning til Per Sandbergs reise til Iran og Kina.
  • Hva er PSTs vurdering av risikoen knyttet til at Sandberg medbragte samme tjenestetelefon til Kina og Iran?
  • Hva er begrunnelsen for praksisen med at departementene selv kan vurdere sikkerheten ved reiser til høyrisikoland og selv velge å ta med tjenestetelefon til høyrisikoland, til tross for PSTs generelle råd om å la være?
  • Er Utenriksdepartementets sikkerhetsrutiner for utenlandsreiser utarbeidet i samarbeid med sikkerhetstjenestene?
  • Hvilke tiltak vil statsministeren iverksette for å hindre at denne typen sikkerhetsbrudd skjer igjen?

Komiteen ønsker også å vite om alle kjente brudd på retningslinjene siden 2010. Da var ikke Erna Solberg (H) statsminister, men Jens Stoltenberg i en regjering med Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Flere regelbrudd

Regjeringen har også opplyst til Stortinget at det har vært flere sikkerhetsbrudd på slike turer siden Solberg ble statsminister i 2013. Imidlertid er ikke hennes regjeringsmedlemmer alene om det.

DN kunne i forrige uke fortelle at både Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Stoltenberg brøt de samme reglene mens de var i regjering. Støre har vært blant de kraftigste kritikerne av Sandberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: