I slutten av august rapporterte DN at den avgåtte fiskeriminister Per Sandberg (Frp) hadde rapportert inn ny jobb i kjærestens selskap til Karantenenemnda, som avgjør karantenesaker for avgåtte statsråder. Kjæresten, Bahareh Letnes, har siden januar hatt et selskap som ifølge Brønnøysundregistrene driver med produksjon, utvikling, kjøp og salg av fisk.

4. september sendte Sandberg inn et nytt skjema til nemnden, opplyser den til DN. Der informerer han om opprettelsen av enkeltpersonforetaket «Per Sandberg», som ble opprettet 28. august. Sandberg står oppført som eier.

Sandberg gikk av som fiskeriminister 13. august. Da hadde det i flere uker stormet rundt ham og kjæresten etter at de dro på ferie til Iran og Sandberg ikke varslet Statsministerens kontor. Han tok også med seg sin tjenestetelefon, og gikk mot anbefalingen fra PST.

Skal ta oppdrag for kjæresten

I skjemaet opplyser Sandberg at han skal ta oppdrag for kjæresten.

«Samboer driver eget selskap, det åpner for at man blir deleier og annen type selskapsform vurderes. For begge selskap. jeg skal pr.i dag ikke jobbe i selskapet, men ta oppdrag».

I Brønnøysundregistrene står følgende informasjon om det nye selskapet:

«Konsulentvirksomhet innen markedsføring, kommunikasjon, rådgivning, kurs, foredrag og publikasjoner innen et bredt spekter av næringsinteresser og politikk. Selskapet skal videre bistå med salg og markedsføring, nasjonalt og internasjonalt, herunder norsk sjømatnæring og teknologi knyttet til sjømatproduksjon».

I skjemaet opplyser Sandberg at det kan være aktuelt med kontakt opp mot flere i det offentlige, og han trekker blant annet frem Sjømatrådet og Mattilsynet.

Kan oppstå utfordringer

Sandberg kan få opptil seks måneders karantene. I skjemaet blir han spurt om det er hans vurdering at overgangen til selskapet kan bli oppfattet som problematisk i forhold til karanteneregelverket.

«De tilbud jeg forhandler om, og virksomhetens tilbud. Ja, da vil jeg nok oppstå utfordringer i forhold til regelverket», skriver han.

Den tidligere statsråden opplyser i tillegg at han har hatt tilgang til informasjon som kan gagne nye arbeidsgivere.

«Ja, har tilgang til denne type informasjon som kan være sensitiv for nye oppdragsgivere», står det i skjemaet. Der trekker Sandberg også frem at han kjenner til budsjettsaker om skatter og avgifter, og at hans kjennskap til sensitive politiske områder ikke er begrenset til feltet som fiskeriminister:

«Har skygget forsvar og transport, men også justisfeltet som justisminister».

Har informasjon om feltet

I skjemaet redegjøre Sandberg også for arbeidsoppgavene som politiker, og informasjonen han har fra innsiden av regjeringen:

  • Utforming av morgendagens kvotesystem.
  • Nytt vektsystem i havbrukssektoren.
  • Ressursrente innenfor både fiskeri- og havbrukssektoren.
  • Diverse forberedende forskrifter og lover innenfor havbruk.
  • Handelsavtaler som ikke er offentlig.
  • Statsbudsjettet for 2019.

Per Sandberg har ikke svart på DNs henvendelse om saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De ønsker å komme hjem og føle seg beriket, ikke fyllesyk.
Flere bedrifter legger firmaturen til Svalbard.
01:20
Publisert: