I forslaget til ny straffeprosesslov går det fram at enhver politiet mener har opplysninger i en sak kan pålegges å gi etterforskerne tilgang til opplysninger som kan ha betydning for saken, melder NRK. Opplysninger som er låst inne ved såkalt biometri, deriblant fingeravtrykk kan politiet kreve åpnet med tvang.

– Lovendringen kan bidra til å avdekke seksuelle overgrep, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

Høyesterett i tvil

Høyesterett slo i høst fast at det ikke er lov å tvangsåpne en telefon politiet allerede hadde åpnet. En mann som var mistenkt for flere overgrep mot barn, var under etterforskning og politiet trodde det kunne ligge viktige bevis i telefonen hans. Etter Høyesteretts avgjørelse er det tvil om disse bevisene kan brukes.

Menneskerettighetsadvokat Jon Wessel-Aas tror mange nå vil nekte å låse opp telefonene sine for politiet. Han sier også det kan bli vanskeligere dersom det kommer andre og mer teknisk avanserte måter å låse telefoner på.

Statssekretær i justisdepartementet Ove Vanebo (Frp) mener derimot det er et skritt i riktig retning å gi politiet mulighet til å låse opp telefoner med tvang. Han ser på muligheten for å sende et avgrenset forslag på høring, slik at politiet kanskje allerede fra nyåret kan tvangsåpne blant annet telefoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.