«Minner om en sak jeg nevnte for Arild», står det i emnefeltet på en epost til en seniorrådgiver og en avdelingsdirektør i Justisdepartementet, sendt av beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet 11. november 2015.

Han siktet til informasjonen regjeringen hadde gitt til Stortinget tidligere samme år i forbindelse med statsbudsjettet:

«Samtlige virksomheter i justissektoren har rapportert at skjermingsverdige objekter er sikret i henhold til forskrift om objektsikkerhet».

Dette stemte ikke, og det sa Songstad fra om i eposten fra 2015 som DN nå har fått innsynn i:

« … vedr. tekst i Prop 1 S om skjermingsverdige objekter som ikke er riktig. Jeg har et gradert brev liggende som vi kan sende dere, men imøteser ev. forslag til lurere måter å gjøre det på», skriver han i eposten.

Det Politidirektoratet ville informere om var at det ikke hadde meldt at arbeidet på hele justisfeltet var på plass. Dette fortalte politidirektør Odd Reidar Humlegård til Stortinget på mandag.

Humlegård: Påpekte feilen

Etter at regjeringen informerte Stortinget i 2015 om at arbeidet med objektsikring i justissektoren var i havn, har det kommet to knusende rapporter fra Riksrevisjonen om arbeidet med å sikre norsk infrastruktur mot terror og angrep.

Feilinformeringen har fått mye oppmerksomhet i de siste dagene, på grunn av mandagens åpne høring om regjeringens arbeid med objektsikring etter de to rapportene fra Riksrevisjonen.

Den var også tema under forrige høring om temaet, som fant sted i fjor, to år etter at Politidirektoratet sa fra til Justisdepartementet om feilen.

– Stortinget ble altså informert om at det var god objektsikring fordi regjeringen hadde fått beskjed om at det var god objektsikring på Justisdepartementets side, sa statsminister Erna Solberg under fjorårets høring.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa i mandagens høring at politiet ikke varslet at det var grønt lys for hele justissektoren.

– Vi rapporterte ikke på hele justissektoren, sa han.

Han fortalte også at Politidirektoratet muntlig, i epost og deretter i brev påpekte at objektsikringen på justisfeltet ikke var i havn etter at det sto i regjeringens forslag til statsbudsjett høsten 2015. Det er denne eposten DN nå har fått innsyn i.

Humlegård understreket samtidig at det også fra Politidirektoratet ble gitt feilinformasjon til Justisdepartementet.

– Feilen var og er min, sa han.

Glemte å følge opp

Songstad fikk svar på eposten samme dag fra seniorrådgiver Arild Aaserød i departementet. I svaret kommer det frem at departementet glemte å følge opp saken.

«Bra du minnet meg må det. Jeg har snakket med Thor Arne om saken. Har glemt å følge opp saken overfor KBS. skal forsøke å gjøre det i morgen».

Thor Arne Aass er ekspedisjonssjef i Justisdepartementet og KBS sikter til avdeling for krisehåndtering, beredskap og sikkerhet.

DN har spurt Justisdepartementet om hvordan saken ble fulgt opp videre, men det hadde ikke anledning til å kommentere saken mandag.

– Jeg kan ikke uttale meg om hva justisminister eller statsminister har ment eller forstått rundt dette, sa Humlegård under høringen.

Solberg tok selvkritikk

Under høringen mandag tok statsminister Erna Solberg selvkritikk.

– Vi ser nå at vi burde kommunisert tidligere og tydeligere til Stortinget. Det tar jeg selvkritikk på, sa Solberg.

Hun medga også at hun hadde vært «utydelig» i forrige stortingshøring om saken, i 2017. Det gjaldt særlig spørsmålet om politiet hadde gitt grønt lys for tilstanden i denne etaten.

– Jeg mener vi ikke sier så mye feil. Men det er mangel på presisjon, sa Solberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sitter som en konge i verdens beste bil
Den er like firkantet som før og koster skjorta, men du kommer deg frem der du vil.
02:24
Publisert: