– Jeg mener summen av det vi har hørt de siste dagene er et helt åpenbart brudd på egne sikkerhetsrutiner, bortforklaringer og det er uklart om han har sett alvoret i det. Med det kaoset vi har hatt de siste ukene og de valgene Sandberg har tatt, mener jeg det er riktig at han fratrer som statsråd, sa Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NRK 13. august.

Det var samme dag Per Sandberg (Frp) gikk av som fiskeriminister etter avsløringene om at han hadde tatt med jobbtelefonen til flere høyrisikoland, og dermed gått mot rådene til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Nå viser det seg at Støre selv brøt interne regler da han tok med jobbtelefonen til høyrisikolandet Russland som utenriksminister i 2011. Det opplyser Utenriksdepartementet til DN.

– I forbindelse med at det ble vanligere at våre ansatte fikk tjenestetelefoner, laget departementet skriftlige retningslinjer for bruken av slike telefoner i 2010. Retningslinjene sier blant annet at tjenestetelefoner normalt ikke skal medbringes på tjenestereise til land med forhøyet etterretningstrussel, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen.

Politiets sikkerhetstjeneste advarer politisk ledelse i regjeringen mot å ta med ordinær tjenestetelefon til Russland, Iran og Kina på grunn av høy trussel fra landenes etterretningstjenester.

Like før krig i Libya

Støres tur i 2011 gikk til den russiske eksklaven Kaliningrad, som ligger ved Østersjøen mellom Polen og Litauen. 7. mars møtte han Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Telefonregningen til Støre viser at tjenestetelefonen var i bruk under reisen, og mellom 14:28 og 20:32 sendte Støre 11 tekstmeldinger. Han hadde ingen samtaler på telefonen.

Støre møtte Lavrov for å diskutere forholdet mellom Norge og Russland. Visumlettelser, grensepasseringer, arbeidstillatelser og toll var temaer på agendaen. Utenriksdepartementet opplyste i 2011 at det også ville være naturlig å ta opp den daværende situasjonen i Libya og Egypt.

24. mars, bare noen uker etter Støres besøk til Russland, begynte Norge å delta i den militære operasjonen mot Libya. Som utenriksminister var Støre sentral i utformingen av regjeringens Libya-politikk.

Støre: Husker ikke retningslinjer

Støre forklarer overfor DN at man så annerledes på etterretningstrusselen i 2011.

– Det var en helt annen type oppmerksomhet om bruk av mobiltelefon på den tiden enn i dag. Etter at retningslinjene kom i 2010, var det heller ingen rutiner om å samle inn mobiltelefoner, men vekt på å vise forsiktighet. Men jeg burde selvfølgelig fulgt retningslinjene, sier Støre.

Han understreker at «det i dag er det et helt annet alvor i PSTs råd på grunn av overvåkningskapasiteten og sikkerhetssårbarheten» og viser til at da han var med Stortinget til Russland i mai ble private telefoner og nettbrett lagt igjen.

Hvordan kunne du gå så hardt ut mot Sandbergs brudd når du selv brøt retningslinjene?

– Fordi retningslinjene i dag har et langt større alvor fordi kunnskapen har økt og vi har større systematikk i måten de følges opp på, sier Støre.

– Din kommunikasjonssjef bekreftet nylig at dere hadde gått gjennom din mobilbruk uten å finne noe lignende som Sandberg?

– Jeg kan ikke huske at det å ha mobiltelefon til Russland var brudd på retningslinjene. Jeg kan ikke huske at mitt sekretariat og min grundige stab hadde dette inne som rutineråd før avreise, sier Støre.

Andersen i UD bekrefter overfor DN at retningslinjene ble endret i 2014.

Hadde epost

– Ditt besøk i Kaliningrad var jo på et tidspunkt like før bombingen av Libya startet. Har du i etterkant tenkt at russerne kunne ha fått tilgang til sensitivt materiale fra din telefon under din reise?

– Nei, det kan jeg ikke si. På den tiden hadde vi heller ikke saksbehandlingssystem på telefonen, sier Støre.

Siden Støre ikke husker sekretariatets rutiner for mobilbruk i Russland, spurte DN fredag UD om hvordan retningslinjene ble fulgt opp:

– Jeg kjenner ikke til de konkrete rutinene i sekretariatet, men retningslinjene gjaldt for hele departementet, sier kommunikasjonssjef Andersen.

Støre understreket at saksbehandlingssystemet ikke var på telefonen i 2011. Men ifølge Andersen var det vanlige i 2011 at i hvert fall epost var tilgjengelig på telefon.

DN har vært i kontakt med Per Sandberg om saken.

– Ja, deg (sic) var Støre, hvem er neste? skriver han i en tekstmelding.

Hadde med telefon på flere turer

Utenriksdepartementet opplyser også at Støre hadde med seg tjenestetelefonen til både Murmansk 14. oktober 2009 og Moskva 2. februar 2010. Telefonregningene viser at de ble brukt under reisene. I begge omganger hadde han fire telefonsamtaler.

Departementet har ikke funnet kopier av regelverk for perioden før juni 2010.

– Det er likevel sannsynlig at det har vært en fastlagt praksis for dette også før 2010, sier kommunikasjonssjef Andersen.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland reagerer på nyheten om Støres telefonbruk.

– Dette er overraskende siden Støre har kritisert statsministeren for manglende styring på sikkerhet og beredskap etter at en av hennes statsråder har brutt retningslinjene. Så viser det seg altså at Arbeiderpartiets leder over flere år tilsynelatende har brutt regelverket. Det fremstår som om Støre har en praksis for seg selv og en for alle andre, sier Helleland.

Topprådgiver avviste regelbrudd

DN spurte Støres kommunikasjonssjef, Jarle Roheim Håkonsen, om mulige sikkerhetsbrudd tidligere i måneden.

– Hva hvis det viser seg at også statsråder i Stoltenberg-regjeringen tok med seg telefonen til autoritære regimer – man må vel være litt forsiktig?

– Ja, man må det. Absolutt, helt klart. Det er antageligvis mange som går gjennom nå og tenker hvor de har vært, sa Håkonsen.

Han bekreftet at de hadde undersøkt Støres reiser.

– Fant dere noe?

– Nei, altså det heldige for så vidt er at det eneste Jonas kom på var før telefonen ble smart og hadde mail og i alle fall før telefonen hadde saksbehandlingsopplegg, sa Håkonsen.

Huitfeldt mente man kunne miste sikkerhetsklarering

Støre er ikke den eneste i Arbeiderpartiet som har kritisert Sandberg og regjeringen for brudd på sikkerhetsregler. Anniken Huitfeldt, leder i forsvars- og utenrikskomiteen mente at Sandberg kunne mistet sikkerhetsklareringen om han jobbet i embetsverket.

– Hvis han hadde brutt disse reglene, og vært ansatt på høyt nivå i Forsvaret eller Utenriksdepartementet, så hadde han trolig mistet sikkerhetsklareringen sin. Da er det opp til Solberg å avgjøre om hun har tillit til ham, sa Anniken Huitfeldt til NRK.

– Det var totaliteten i saken med Sandberg som var bakgrunnen for mine uttalelser. Omfanget i den saken gjør det lite relevant å sammenligne disse to sakene, sier Huitfeldt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her bekrefter Trump at han visste om at pornostjerne og fotomodell ble betalt for ikke å snakke
Donald Trump ble onsdag intervjuet på Fox News sitt program Fox and friends om hemmelige utbetalinger hans advokat Michael Cohen hevder ble beordret av Trump.
00:39
Publisert: