– Vi trenger en nødbrems for privatisering der private tilbud truer vår felles helsetjeneste, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet.

I en uttalelse som skal vedtas på Arbeiderpartiets landsmøte lørdag, foreslås det innstramminger som kan få konsekvenser for tilbydere av private helsetjenester.

Dersom forslaget går gjennom, innebærer det at Arbeiderpartiet vil:

* Regulere det private helsemarkedet strengere gjennom en omsetningsavgift på helseforsikringer

* Få på plass en godkjenningsordning for etablering av privatfinansierte helsetjenester når slike etableringer svekker nødvendig tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjene

Refser Høyre

Det er Myrseth som har jobbet for forslaget.

Da hun gikk på talerstolen på landsmøtet fredag, refset hun helsepolitikken Høyre førte da de styrte regjeringskontorene.

– Høyre brukte regjeringsmakta til å åpne døra på vidt gap for privatisering i helsevesenet, og satt stille og så på at kapasiteten ble utfordret i det offentlige. Det samme ønsker de å gjøre i mange kommuner. Nå må det ryddes opp, sier hun.

«Den norske spleisen»

Myrseth mener at den eneste helseforsikringen vi trenger, betaler vi gjennom skatt.

– Det er den norske spleisen som gjør at naboen, ungene i klassen, og alle får helsehjelp uavhengig av pengeboken og hvor du bor. På venterommet og akutten er vi alle like, sier hun.

– De som trenger hudlege, må vente lenge fordi vi mangler hudleger. Har du penger kan du ordne deg privat. De som kan betale, går foran i køen. Det kan vi ikke sitte å se på.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.