Endelige valgresultater har nå kommet inn for de største byene, og Miljøpartiet de Grønne gjør et svært godt valg, spesielt i hovedstaden. Når 100 prosent av stemmene er talt opp ser det ut til at Oslo forblir under rødgrønt styre med Ap, MDG og SV med støtte fra Rødt.

– Tenk at vi dobler oss i Oslo. 16 prosent er helt spinnvilt, sier Berg fra valgvaken på Sentralen i Oslo klokken 22.10 mandag.

– Vi elsker bomringen, roper Berg.

MDG får 15,2 prosent av faktisk opptalte stemmer fra Valgdirektoratet tirsdag morgen. Partiet har styrket seg med 7 prosentpoeng siden sist lokalvalg.

  • Arbeiderpartiet kaprer 20,1 prosent av stemmene, ned 11,9 prosentpoeng.
  • SV får 9,1 prosent, opp 3,6 prosentpoeng
  • Rødt med 7,2 prosent, opp 2,2 prosentpoeng.

Jonas Gahr Støre innkasserte ikke en ubetinget, sikker fremtid for Ap i Oslo, da han snakket til partiet sent på valgkvelden.

— Det vil være historisk om vi beholder makten i Oslo. La oss krysse fingrene for det, sa Støre i 23.20-tiden.

Ap kraftigst tilbake

Nasjonalt er det Arbeiderpartiet som rammes hardtest av velgerflukt.

Arbeiderpartiet går tilbake med 8,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige lokalvalg. Høyre faller med 3 prosentpoeng.

Ap og Høyre forblir landets største partier med henholdsvis 24,8 og 20,1 prosent oppslutning nasjonalt.

Ap og Høyre har gjort det svakt i storbyene og lekket velgere til fløypartiene SV og Rødt.

To store saker har satt sinnene i kok dette valget: Klimaopprør og bompenger.

Brakvalg for bompartiet i Bergen

I de opptalte stemmene fra Bergen får Ap en oppslutning på 19,8 prosent, en nedgang på 18 prosentpoeng fra valget i 2015. Høyre havner rett over med 20,2 prosent – en nedgang på 1,9 prosentpoeng fra 2015.

Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) får 16,9 prosent. Det vil gi partiet 13 mandater – like mange som Ap, og én mindre enn Høyre.

MDG får 9,8 prosent av stemmene, noe som vil gi syv mandater. Hvis dette blir det endelige resultatet, ender MDG opp som Bergens fjerde største parti.

Ap sliter i Trondheim

Også foreløpige opptalte stemmer fra Trondheim viser kraftig tilbakegang for Arbeiderpartiet, med et fall på 16,4 prosentpoeng til 25 prosent. Partiet er imidlertid fortsatt største parti, foran Høyre som er svakt opp til på 20,7 prosent.

SV og MDG er nær jevnstore med henholdsvis 11,3 og 10,3 prosent oppslutning.

SV gjør et brakvalg i Tromsø med 15,8 prosent av de opptalte stemmene. Like etter klokken 23 manglet SV 24 stemmer på å kapre sistemandatet og sikre flertall for fortsatt rødgrønt flertal i Tromsø kommunestyre. Forhåndsstemmene måtte telles to ganger , og de største valgdistriktene i sentrum der SV tradisjonelt står sterkt er enda ikke telt opp.

— Dette blir veldig spennende, sier SVs ordførerkandidat Pål Julius Skogholt.

I Troms og Finnmark mer enn fordobler partiet oppslutningen til 21 prosent, og kan få fylkesordføreren i det nye storfylket.

Lyspunkt i Stavanger for Støre

På en dag da Arbeiderpartiet gjør et svært dårlig kommunevalg med rundt 8 prosentpoeng tilbakegang nasjonalt, og har enda større tilbakegang i storbyene, er den gamle Høyre-bastionen Stavanger et lyspunkt.

– Vi er glade for at det ser lovende ut for et politisk skifte i Stavanger. Det er på tide. Høyre har styrt i 24 år, siden faren min var ordfører, sier Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun (33) på valgvaken på Tou Scene.

Med 25,4 prosent oppslutning når alle stemmene er opptalt, ser Arbeiderpartiet denne gang ut til å bli større enn Høyre i oljebyen. Ap har riktignok en tilbakegang på 1,6 prosentpoeng siden forrige valg, men Høyres nedtur er på 5,9 prosentpoeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Lan Marie Berg og MDG-toppene i Oslo med en siste innsats på den store dagen. Så kom en syklist bort: – Synes jeg er helt ræva
Video fra Dagens Næringsliv
02:23
Publisert: