Støre ble utfordret på temaet letestans under TV 2s partilederdebatt tirsdag kveld.

– Det er klokt for Norge å fortsette å lete der vi har oljeplattformer og lignende, sa Støre. Han la vekt på at Norge har en unik mulighet til å utvikle en ny, grønn energisektor, men påpekte at olje- og gassektoren ikke må avvikles for brått før den nye næringen har kunnet bygge seg opp.

– Hvis vi setter kroken på døren, da går pengene bort, da går fagfolkene bort, sa han.

Solberg: Bensin blir dyrere

Statsminister Erna Solberg sier Norge skal kutte utslippene sine gjennom å gå over til grønn person- og varetransport. Men bensin blir dyrere.

Norge har forpliktet seg til å halvere utslippene sine i løpet av de neste ni årene. Under tirsdagens debatt ble partilederne stilt spørsmål om hvordan de skal få til dette.

Høyre-lederen fremholdt at Norge allerede er i gang.

– Det betyr at alle må regne med at vi må bidra til større kutt fremover. Men vi må klare å gjøre det på en måte som gjør at familiene fortsatt har en god økonomi. Derfor har vi satset på en elbilrevolusjon, på en utskiftning av energien for lastebil- og trailertrafikk og grønn skipsfart, sier Solberg.

Hun erkjenner imidlertid at bruk av veien vil bli dyrere.

– Bensin kommer til å bli dyrere, sier Solberg, uten at hun vil konkretisere hvor mye i kroner og øre.

– Men hver krone skal vi tilbakeføre til folk, sier hun.

Frp-leder Sylvi Listhaug svarte med å vise til at Norge står for en svært liten del av verdens utslipp samlet sett.

– Det eneste dette fører til, er at den norske befolkningen må betale mer for diesel og bensin. Jeg tror ikke folk tror på at de får igjen disse pengene. De som har minst, kommer til å betale prisen, sier Listhaug.

– Vi vil ikke piske og plage folk. Problemet de andre partilederne her har, er at de tror Norge kan redde hele verden. De opptrer som at Norge har en helt egen atmosfære, sier hun.

Hun mener Norge må begynne å telle opptak av Co₂ i skog og satse på teknologi.

Vil ha sluttdato for Frps klimapolitikk

SV-leder Audun Lysbakken setter sluttdato for Frps innflytelse over norsk klimapolitikk.

– Det er en ting vi trenger en sluttdato for, og det er Fremskrittspartiets innflytelse over norsk klimapolitikk. Og den vil komme 13. september, sa SV-lederen da han deltok i partilederdebatten på TV 2.

Han vil ikke sette en konkret sluttdato for norsk olje- og gassvirksomhet, slik noen etterlyser, men er klar på at et første skritt på veien mot et fossilfritt samfunn er å slutte å lete etter olje og gass.

– Hvis vi fortsetter å lete etter olje for lenge, risikerer vi å sitte igjen med masse fossile ressurser vi ikke får solgt, og som fellesskapet har subsidiert. Det er allerede funnet mer fossil energi enn verden klarer å forbrenne hvis vi skal unngå en katastrofal, global oppvarming, sa Lysbakken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.