Det var på forhånd ventet at tidligere justisminister Sylvi Listhaug skulle bli konstituert som første nestleder etter Frps sentralstyremøte i Oslo mandag.

Skiftet kommer etter at Per Sandberg har valgt å trekke seg som både fiskeriminister og første nestleder etter den mye omtalte Iran-turen tidligere i sommer.

– Jeg synes det er vemodig at Per gikk av på en sånn måte, han har gjort en fenomenal innsats gjennom mange år. Så skal jeg prøve å gjøre en så god jobb jeg kan så lenge jeg er konstituert, sier Listhaug til DN.

Hun understreker at det er opp til landsmøte å bestemme hvorvidt hun får beholde jobben etter neste vår.

– Jeg misunner også Ketil for at han skal være i USA, men vet vi vil samarbeide godt, sier Listhaug.

Vil ikke endre seg

Listhaug, som i likhet med Sandberg forlot regjeringen under urolige omstendigheter, sier hun ikke kommer til å endre uttrykksmåte i sin nye rolle.

– Jeg kommer til å være meg selv og ingen andre. Jeg er en tydelig politiker som er direkte i språket, og jeg har vist at jeg kan samarbeide. Samtidig har jeg opplevd at folk vrir og vender på det jeg sier, sier den ferske nestlederen, som gleder seg til å snakke om integrering, helse, eldreomsorg og oppvekst frem mot kommunevalget neste år.

– Det har vært en rekke skifter av Frps statsråder, som du også har vært en del av. Hvordan har det preget partiet?

– Vi har mange flinke folk å ta av, så det har ikke vært et problem. Selv har jeg hatt en fin tid utenfor regjering der jeg har brukt tiden mer som jeg selv ønsker, svarer Listhaug.

Partileder Siv Jensen er ikke bekymret for Listhaugs retorikk i en ny rolle i partiet.

– Det er mange som får kritikk for måten vi uttaler oss på, det er slik opposisjonen ofte reagerer. Vi er et parti med klar tale, noe vi kommer til å fortsette med.

Nestleder fra USA

Det var knyttet noe større spenning til Ketil Solvik-Olsens rolle. Solvik-Olsen gikk nylig av som samferdselsminister for å flytte med kona til USA det neste året. Han har likevel stilt seg til disposisjon som andre nestleder for partiet fra utlandet. Det ønsket fikk han innfridd.

Begge avgjørelsene var enstemmig, ifølge Jensen. Hun mener at den» digitale tidsalder» gjør at nestlederne fremover skal sitte på hvert sitt kontinent.

– Han vil få bedre tid, med et annet perspektiv. Samtidig skal han ikke være der så lenge. Jeg er veldig glad for avgjørelsene som er tatt i dag. Nå har vi fullt fokus for det kommende kommunevalget, sier partilederen.

– Var det noen betenkeligheter med å la han fortsette?

– Nei, svarer Jensen

Solvik-Olsen medgir samtidig at han må jobbe på en litt annen måte enn før.

– Jeg får ikke bidratt i arbeidet dag til dag, som jeg pleier. Nå kan jeg tenke og planlegge mer langsiktig. Det har vel ikke vært noen situasjoner hvor akkurat en slik ordning har oppstått tidligere, men vi er et parti som liker å være nytenkende, smiler han.

Han forlater landet om noen uker, «så lenge visumet ordner seg».

Det formelle valget av partiets to nestledere skjer på landsmøtet 3.–5. mai neste år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg tror debatten rundt Lofoten og Vesterålen kommer til å være der også i fremtiden
Intervju med Kjell-Børge Freiberg (Frp), ny olje- og energiminister.
02:09
Publisert: