– Jeg skjønner at det er mange som er skuffet, sa Kjell Ingolf Ropstad under pressekonferansen lørdag.
Bare et døgn etter at Ropstad innkalte til pressekonferanse hvor han beklaget seg og uttrykte et ønske om å fortsette i sin stilling, sto han igjen foran et fullsatt presserom lørdag formiddag.
Denne gangen bekreftet Ropstad det mange hadde spekulert i.
– Jeg kontaktet statsministeren i går kveld og ba om å få fratre som statsråd. Det hadde hun forståelse for, sa Ropstad til de fremmøtte pressefolkene.
I tillegg til å gå av som statsråd, velger Ropstad også å trekke seg som partileder.
– Jeg har tenkt på situasjonen og vurdert at dette er det beste for partiet og for meg.
Han opplyser at han ikke er blitt oppfordret av Erna Solberg til å trekke seg som statsråd, og fremholdt at det var hensynet til partiet som var den utløsende årsaken til at han nå trekker seg både som leder for KrF og som barne- og familieminister.
– Det siste døgnet har jeg hatt anledning til å trekke pusten og ta et skritt tilbake, og vurdere situasjonen for partiet, min familie og for meg selv, sa Ropstad.
– Utrolig trist sak
To timer etter at Ropstad kommuniserte sin avgang, avholdt statsministeren en pressekonferanse.
– Jeg har forståelse og respekt for hans vurdering i denne saken, sa Solberg og la til:
– Det er en utrolig trist sak, fortsatte Solberg.
Statsministeren avviser at Statsministerens kontor (SMK) har gitt feil opplysninger og Ropstads bosituasjon.
– Vi ga de opplysningene som Ropstad hadde gitt til Statsministerens kontor, svarte Solberg. Hun fulgte opp med å si at Ropstad skulle ha meldt fra når opplysningene om hvorvidt han skulle betale hos sine foreldre, endret seg.
– Det er viktig at vi skriftliggjør konklusjoner og klargjør hvordan man har konkludert i slike samtaler, sa Solberg på spørsmål om hva SMK kunne gjort annerledes.
– Usikker på regelverket
Kritikken mot Ropstad har tiltatt etter at Aftenposten avslørte hvilke aktive grep han hadde gjort for å slippe å betale skatt på pendlerboligen han har disponert som politiker. Først som stortingsrepresentant og senere som medlem av regjeringen.
Ropstad uttrykte at det er vemodig å gå av som partileder og som statsråd. Han sier han er i dialog med Skatteetaten og er opptatt av å gjøre opp for seg, men ønsker ikke å gi en kommentar til at Økokrim nå er i dialog med Skatteetaten.
– Jeg var usikker på regelverket og gjorde en dårlig vurdering på det tidspunktet, sa en angrende Ropstad.
– Det å heller skulle betale mine foreldre enn å betale den skatten var en dårlig vurdering, og derfor beklager jeg den.
Han fastholder på at det er snakk om en feil, heller enn bevisst handling for å unngå skatt.
Ropstad har sittet som partileder i KrF siden 2019. Da tok han over etter Knut Arild Hareide etter en intern strid i partiet om det skulle søke allianse på venstresiden eller høyresiden i norsk politikk. Ropstad tilhørte den delen av partiet som søkte mot høyre. Det var denne som vant avstemningen i partiet. I kjølvannet gikk KrF inn i regjering og Ropstad tiltrådte som barne- og familieminister.
Det er foreløpig usikkert hvem som vil erstatte Ropstad i begge tillitsvervene. KrF har to nestledere, Dag-Inge Ulstein og Olaug Bollestad. Bollestad har tidligere avvist at hun er kandidat til ledervervet i partiet.
Aktive grep
Ropstads avgang skjer etter at Aftenposten først avslørte at Ropstad har vært folkeregistrert hos sine foreldre i Agder for å få gratis pendlerleilighet i Oslo, og deretter hvordan Ropstad aktivt har tatt grep for å unngå å betale skatt på statsrådsboligen.
Til Statsministerens kontor opplyste Ropstad å ha boligutgifter på sine foreldres hus hvor han var folkeregistrert, som er en forutsetning for å slippe å betale skatt av statsrådsboligen. Det stemte imidlertid ikke, for i virkeligheten har Ropstad ikke betalt en krone til foreldrenes bolig.
Dette har spart ham for 175.000 kroner i skatt. Ifølge Aftenposten sine egne beregninger har Ropstad betalt minst 680.000 kroner for lite i skatt. I tillegg kommer mulig 140.000 kroner i trygdeavgift og tilleggsskatt.
Ropstad møtte pressen også på fredag, hvor han beklaget seg. Han holdt imidlertid fast ved ønsket om å bli sittende som statsråd.
– Statsministeren må selvsagt gjøre en vurdering av det. Jeg har snakket med henne og håper jeg kan fortsette, sa Ropstad under fredagens pressekonferanse.
Økokrim i dialog med Skatteetaten
Fredag ettermiddag sendte Økokrim ut en pressemelding om Ropstads sak der de opplyste at de hadde kontaktet Skatteetaten.
– Skatteetaten opplyser at de foretar undersøkelser på ordinær måte. Dersom det skulle vise seg å bli aktuelt, vil etaten ta kontakt med politiet. I så tilfelle vil det være naturlig at Økokrim og Oslo politidistrikt, som vi har et løpende samarbeid med, foretar en vurdering av eventuell videre behandling», sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.