Torsdag morgen klokken 08.00 ble de viktigste nøkkeltallene i statsbudsjettet for 2018 presentert:

  • Finansdepartementet legger opp til en oljepengebruk som utgjør 2,9 prosent av Oljefondet ved inngangen til budsjettåret.
  • Budsjettimpulsen er på 0,1 prosent. Dette betyr at bruken av oljepenger vokser raskere enn aktiviteten i økonomien normalt øker, målt ved bruttonasjonalprodukt.

– Jeg ville gått for et strammere budsjett, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets er enig.

– Her kunne det vært holdt igjen enda mer. Pengebruken er blitt veldig avhengig av Oljefondet. Med tanke på handlingsrommet fremover, bør en bruke mindre i gode tider, sier Due-Andresen.

– Vekst over trend

Andreassen i Sparebank 1 Markets viser til at regjeringen nå ser en vekst i økonomien som innebærer at ledigheten faller.

– Dette betyr at vi har vekst over trend, og da burde egentlig budsjettimpulsen hatt motsatt fortegn, sier han.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.
Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Gunnar Blöndal)

I budsjettet er Finansdepartementets prognose for veksten i fastlandsøkonomien på 2,5 prosent neste år. I år anslås veksten til 2,0 prosent, mens fjorårets vekst var på 1,0 prosent – den svakeste siden finanskriseåret 2009.

Ifølge prognosene vil sysselsettingsveksten øke ytterligere. Neste år anslås sysselsettingen å øke med 1,1 prosent fra i år. I år anslås veksten til 0,7 prosent.

Tidligere i uken gikk sjeføkonom Andreassen ut i DN og ønsket seg en budsjettimpuls på 0,0. Det ville bidratt til hverken høyere eller lavere aktivitet.

– Det ville riktignok vært vanskelig. Alle ønsker å bruke mindre penger, sier Andreassen.

– Regjeringen fortsetter å øke oljepengebruken, men ikke så kraftig som tidligere, slår han fast.

6 mrd.

Målt i 2018-kroner øker oljepengebruken med seks milliarder kroner, opplyser kilder til DN torsdag morgen. En rask beregning av Due-Andresen viser en oljepengebruk på mellom tre og ti milliarder kroner. Hun viser til at oljepengebruken har økt med 20 milliarder kroner per år de siste fire årene.

– Oljefondet vokser ikke like raskt lenger. I årene fremover vil vi ikke kunne øke med mer enn to til tre milliarder kroner årlig. Slik sett er årets budsjett en mellomting mellom tidene vi har hatt og tidene vi møter, sier hun.

Markedsnøytral

Andreassen tror ikke tallene som ble presentert torsdag morgen vil ha innvirkning på markedene.

– Dette er helt som ventet, og jeg tror heller ikke dette har noen markedsimplikasjoner i dag, sier sjeføkonomen.

Due-Andresen støtter dette synet.

– Budsjettimpulsen var akkurat som både vi og Norges Bank ventet, og vi tror ikke dette har betydning for pengepolitikken, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.