For tre uker siden valgte tidligere fiskeriminister Per Sandberg å trekke seg etter bråket som oppsto rundt hans mye omtalte ferietur til Iran.

Foruten at turen av noen ble tolket som en støtte til det iranske regimet, fikk den også stor oppmerksomhet fordi Sandberg hadde med seg jobbtelefonen på reisen.

I et skriftlig spørsmål til statsministeren i august viste Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Erna Solbergs (H) presseuttalelser om at «det er litt ulik praksis i de ulike departementene om hvem som tar med seg telefoner og ikke».

Fylkesnes ville vite hvordan praksisen var i andre departementer. Statsministeren, som tidligere har varslet en gjennomgåelse av regelverket, sendte spørsmålet videre til Justisdepartementet og statsråd Tor Mikkel Wara (Frp).

Nå ønsker Justisdepartementet (JD) å følge opp problemstillingen.

Spurte PST om hjelp

Det kommende møtet skal ta for seg «bruk av elektronisk utstyr og hjelpemidler, slik som mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og nettbrett på reiser til utlandet», opplyser JD i et brev som er sendt til resten av departementene, samt Statsministerens kontor.

«Selv om de interne retningslinjene i departementene er basert på anbefalinger fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), er det likevel noe ulik praksis mellom departementene», heter det i brevet.

Møtet finner sted 14. september.

«Som innspill til diskusjonen har vi bedt PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) om å utarbeide felles råd om informasjonssikkerhet og bruk av elektronisk utstyr på reiser til andre land, herunder anbefalinger om sårbarhetsreduserende tiltak i de tilfellene der ordinært utstyr etter en totalvurdering må medbringes. Vi ser for oss at PST og NSM, som grunnlag for videre diskusjon, presenterer disse rådene i møtet», står det i møteinvitasjonen.

Ikke alene

Da DN møtte PST-sjef Benedicte Bjørnland under Arendalsuka, sa hun at saken rundt Per Sandbergs Iran-reise hadde vist en «mangel på bevissthet hos politiske aktører». Samme telefon var også med til Kina.

– Dette er land som har svært ressurssterke sikkerhet- og etterretningstjenester, og sitter på sofistikerte kapasiteter når det gjelder teknikk. Det betyr at det ikke er gitt at vi kan komme til en konklusjon vedrørende den telefonen. Det kan være det er snakk om såpass sofistikert skadevare at vi ikke finner spor av kompromittering. Og det kan være at den ikke er kompromittert. Det er ikke gitt at vi vil klare å konkludere, sa PST-sjefen.

Sandberg er ikke den eneste som har brutt telefonreglementet. Forrige fredag skrev DN at Ap-leder Jonas Gahr Støre, som var blant Sandbergs kritikere i saken, selv tok med seg jobbtelefonen til høyrisikolandet Russland som utenriksminister i 2011.

Også tidligere statsminister og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg har gjort det samme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Jeg tror debatten rundt Lofoten og Vesterålen kommer til å være der også i fremtiden
Intervju med Kjell-Børge Freiberg (Frp), ny olje- og energiminister.
02:09
Publisert: