Tidligere fiskeriminister Per Sandberg (Frp) vakte mye oppmerksomhet for å ha tatt med seg jobbtelefonen på en privat feriereise til Iran, som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) beskriver som et «høyrisikoland» med en svært aktiv etterretningstjeneste. Saken førte til slutt med at Sandberg valgte å trekke seg som statsråd. Nå vil justisdepartementet hindre at noe lignende skal skje igjen.

I begynnelsen av måneden skrev DN at Justisdepartementet hadde innkalt samtlige departementer til møte for å diskutere «ulik praksis» ved bruk av mobiltelefoner og elektronisk utstyr i utlandet.

Møtet ble holdt 14. september. Justisdepartementet bekrefter overfor DN at samtlige departementer, samt Statsministerens kontor, stilte på møtet og at det nå jobbes med felles retningslinjer på tvers av departementene.

Får hjelp

PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), som begge var til stede for å gi en orientering om trussel- og sårbarhetsbildet, sier at de har stilt seg til disposisjon for å bistå i arbeidet. Departementet vil ikke si på hvilken måte de nye retningslinjene vil skille seg fra de eksisterende, eller om de vil bli gjort offentlige eller holdes på internt, gradert nivå. Det er heller ikke kjent når arbeidet ventes å være ferdig.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes var blant dem som ønsket svar på hvordan praksisen er i andre departementer. Sandberg er nemlig ikke alene om å havne i mobiltrøbbel. Nåværende Ap-leder Jonas Gahr Støre tok med seg jobbtelefonen til Russland under en reise som utenriksminister i 2011. Det samme gjorde statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Sannsynlig at mobilen ble misbrukt

Nylig opplyste statsminister Erna Solberg (H) overfor Stortinget at PST har vurdert at det er høy sannsynlighet for at Sandbergs mobilbrudd er blitt misbrukt av både Kina og Iran.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa til DN under Arendalsuka i august at hun håpet det politiske miljøet hadde lært av saken.

– Denne saken har illustrert en sårbarhet og mangel på bevissthet hos politiske aktører, men den kan også ha hatt forebyggende effekt. Den kan ha ført til at både regjering og opposisjon tenker seg om før de reiser til et land vi ikke har sikkerhetspolitiske samarbeid med, sa Bjørnland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sentralbanksjefens klare melding til norske husholdninger
00:49
Publisert: