Torsdag ettermiddag ble samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (54), Laila Anita Bertheussen (54), pågrepet og siktet for å ha tent på justisministerens bil.

– Vi mistenker at siktede selv har satt på brannen, og gitt inntrykk for at det er gjort av en eller flere ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland under en pressekonferanse.

Bilbrannen er den siste i en lang rekke truende hendelser mot Tor Mikkel Wara.

Bertheussen er kun siktet for den siste hendelsen, men Bjørnland sa at «forholdet må ses i sammenheng med tidligere trusler mot justisministeren og samboeren selv.»

Bertheussen har selv satt truslene i sammenheng med en teaterforestilling som ble satt opp i fjor høst, hvor det ble vist filmopptak av huset til henne og Tor Mikkel Wara.

Ble nevnt i Dagsnytt 18

Det var i desember i fjor at samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) anmeldte Black Box Teater for krenkelse av privatlivets fred.

Bakgrunnen for anmeldelsen var at teateret i forestillingen «Ways of seeing» viste opptak av boligene til blant annet justisminister Wara og samboeren hans.

Politiet rykket ut til justisminister Tor Mikkel Wara sin bolig torsdag ettermiddag.
Politiet rykket ut til justisminister Tor Mikkel Wara sin bolig torsdag ettermiddag. (Foto: Per Thrana)

Teaterstykket, som hadde premiere i slutten av november, hadde som mål «å avdekke et nettverk som vil gjøre Norge til et mer rasistisk land».

Forestillingen fikk kraftig kritikk, og uken etter premieren stilte regissøren bak forestillingen, Pia Maria Roll, opp i Dagsnytt 18 for å svare på kritikken.

Allerede da ble Waras samboer trukket inn i saken av Roll.

– På lørdag hadde vi en som filmet forestillingen, aggressivt, ødela hele forestillingen faktisk, som vi etterpå fant ut var konen til justisminister Tor Mikkel Wara, fortalte regissøren.

Slo tilbake i VG

To dager senere slo Bertheussen tilbake i en kronikk i VG.

– Roll sitter på Dagsnytt 18 og bringer meg som person inn i offentligheten med en merkelig fortelling hvor hun hevder jeg er aggressiv fordi at jeg sto oppreist og filmet filmen hun har tatt av mitt hjem. Sannheten er at jeg ikke kan sitte som vanlige publikummere på grunn av muskel- og skjelettsykdommer. I perioder kan jeg ikke reise meg, ikke gå, ikke kle på meg, skriver Bertheussen.

Fem dager etter at kronikken sto på trykk, kom den første trusselen som er offentlig kjent. 6. desember kunne PST bekrefte at de etterforsket trusler mot justisministeren. Bilen til justisministeren ble forsøkt påtent, og «rasist»/«rasisit» ble tagget på bilen og husveggen hans.

18. desember sendte Bertheussen inn en anmeldelse til politiet i Oslo av teateret og regissørene bak forestillingen.

17. januar var det et branntilløp i en søppelkasse på utsiden av justisministerens bolig, noe som politiet meldte videre til PST.

Aktiv på Facebook

Samtidig er Bertheussen svært aktiv på sin egen Facebook-profil. I flere innlegg kritiserer hun politiets henleggelse av saken, samtidig som hun anklager regissør Pia Maria Roll for konspirasjoner og løgn.

11. februar ble det funnet et tøystykke med flasker som var bundet fast under bilen til Tor Mikkel Wara. To dager senere skrev Dagbladet at det ble funnet spor etter brennbar væske under bilen.

13. februar lenker Bertheussen til kommentaren «Kunsten å ha moralske skrupler» som ble publisert i Dagsavisen, som blant annet kritiserer teaterstykket Ways of seeing og regissør Pia Marie Roll for å ha tråkket langt over intimgrensen ved at teaterstykket viser ekte videoklipp fra Wara familiens ekte hjem.

Dette delte Laila Anita Bertheussen på sin Facebook-profil 13. februar 2019. Innlegget ble torsdag kveld slettet.
Dette delte Laila Anita Bertheussen på sin Facebook-profil 13. februar 2019. Innlegget ble torsdag kveld slettet. (Foto: Skjermdump/ Facebook)

«Et teater som setter om et stykke basert på snikfilming og mobbing, en Oslo biskop som oppfordrer alle til å se det, en regissør som outer meg som privatperson på Dagsnytt 18, div. hærverk på hjem og mobil, det hele krydret med noen trusselbrev. Sånn kan det gå når man «identifiserer seg med statsråder», skriver Bertheussen på Facebook.

Dette innlegget ble torsdag kveld slettet fra hennes Facebook-profil.

Flere trusler

Den 4. mars ble det funnet et brev i Wara sin postkasse som ble oppfattet som truende og førte til at politiets bombegruppe rykket ut til Berthuessen og Waras hjem.

Dagen etter skriver hun:

– Noen har atter vært hos oss og lagt et trusselbrev i tillegg til noe truende i postkassen vår. Dagen før hadde vi vært på Vega scene og atter hørt på Pia Maria Rolls evinnelige løgner.

Dette skrev Bertheussen på sin Facebook-profil 5. mars. Innlegget ble torsdag kveld slettet fra hennes profil.
Dette skrev Bertheussen på sin Facebook-profil 5. mars. Innlegget ble torsdag kveld slettet fra hennes profil. (Foto: Skjermdump/Facebook)

10. mars rykket politiet på nytt ut til Wara sitt hjem etter at bilens hans var påtent. Politiet slukket raskt brannen og PST overtok etterforskningen. Dagen etter takket Bertheussen for alle hyggelige meldinger og telefoner hun hadde mottatt, men gikk ut mot en rekke medieoppslag i etterkant av brannen, blant annet en VG sak der det ble sitert at det ikke var rare brannen og at den ble raskt slukket. Til den skriver hun følgende:

«Sorry, jeg var alene hjemme og lå og sov da jeg ble vekket av politi (tror jeg) med beskjed om at bilen brant og jeg fikk ikke gå ut å se. Hvor stor må en bilbrann være for å være mer enn «ikke rare brannen».

Dette publiserte Bertheussen på sin Facebook-side mandag 11 mars, en dag etter at politiet rykket ut til Wara sin påtente bil. Et forhold som Berheussen ble pågrepet og siket for torsdag. Denne Facebook-posten er nå slettet.
Dette publiserte Bertheussen på sin Facebook-side mandag 11 mars, en dag etter at politiet rykket ut til Wara sin påtente bil. Et forhold som Berheussen ble pågrepet og siket for torsdag. Denne Facebook-posten er nå slettet. (Foto: Skjermdump/Facebook)

14. mars ble altså Bertheussen pågrepet og siktet for å ha tent på justisministerens bil. Hun nekter ifølge sin advokat John Christian Elden straffskyld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I denne pressekonferansen offentliggjør PST at justisministerens samboer er siktet
05:42
Publisert: