Torsdag morgen hadde Abid Raja og Venstre-leder Trine Skei Grande et forsoningsmøte. De har skværet opp etter at Grande 10. november baksnakket Raja i en telefonsamtale med Høyres Henrik Asheim. Høyttaleren var på, slik at også Raja hørte de harde ordene fra partilederen.

– Jeg ble veldig overrasket og satt ut. Jeg fikk en sterk følelsesmessig reaksjon da partilederen min omtalte meg på den måten overfor en politisk motstander som jeg skulle forhandle med. Det håper jeg folk forstår, sier han.

– Da jeg fikk høre Trines uttalelser over telefonen, gjorde det noe med nattesøvnen, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja om partilederens baksnakking.
– Da jeg fikk høre Trines uttalelser over telefonen, gjorde det noe med nattesøvnen, sier Venstres finanspolitiske talsperson Abid Raja om partilederens baksnakking. (Foto: Mikaela Berg)

Torsdag formiddag var DN med ham på et bakeri der han fortalte hvordan de siste ukene har vært. Han benyttet anledningen til å kjøpe en bolle som han fikk levert Finansavisens redaktør Trygve Hegnar som kalte Raja en pingle.

«Nå må du ta deg en bolle!» sto det på leveringslappen.

DN har spurt Hegnar om han har mottatt bollen og hva han synes om leveransen, men fikk ikke svar torsdag ettermiddag.

Slik var dagene

Raja ble sykmeldt 18 dager etter at episoden fant sted på den første dagen av budsjettforhandlingene, som han var bestemt på å fullføre.

Da kom det døgnet rundt nye notater om de forskjellige sakene, og forhandlerne måtte hele tiden være påkoblet. Samme dag som han hadde oppvaskmøte med Grande, 14. november, vitnet Raja i en trusselsak der islamisten Mohyeldeen Mohammad ble dømt.

– Da jeg fikk høre Trines uttalelser over telefonen, gjorde det noe med nattesøvnen, sier Raja.

– I dag har jeg tatt kontakt for å få meg friskmeldt fordi partiet trenger meg nå. Jeg håper mine velgere – de jeg står til rette for – har forståelse for at jeg trengte noen dager for å hente meg inn igjen. Jeg er ikke en som sykmelder meg i hytt og vær. Men akkurat nå ble jeg overkokt, med en ekstremist, trusler, PST og baksnakking på høyttaler. Alt dette i sum ble en sterk belastning.

– Også Trine?

– Ja, hun var en medvirkende årsak.

– Vil ikke ta henne

I samtalen der Grande trodde hun snakket med bare Asheim, anklaget hun partifellen Raja for å være ute etter henne, og for å undergrave hele budsjettprosessen og partiet.

– Er du ute etter å ta henne?

– Overhodet ikke. Jeg har kjent Trine i rundt 20 år. Vi har hatt et tett og nært samarbeid. I de 20 årene klarer pressen å finne fire eller fem eksempler hvor vi har smelt sammen offentlig. Dette setter ikke strek over et 20 år langt samarbeid. Jeg er ikke ute etter å ta henne. Jeg vil fortsette å bygge henne opp. Jeg vil fortsette å ta kampen for henne og partiet, sier han.

– Hvordan tror du det som har kommet frem denne uken bli oppfattet av velgerne der ute?

– Dette drar ned renommeet til politikere, ikke bare Venstre. Det som har skjedd det siste året, fra Metoo i fjor og frem til nå, alt dette, viser en politikerstand med et omdømmeproblem. Jeg tror vi alle må være med å ta ansvar for det. Nå er det snart jul, og jeg tror vi må lære å bli flinkere til å fremsnakke hverandre. Vi må tilgi hverandre, sier Raja.

Trine Skei Grande satt store deler av torsdag opptatt i budsjettkonferanse, men gir følgende kommentar til DN om at Raja nå er tilbake:

– Det er svært gledelig at Abid er frisk igjen og tilbake på jobb. Og jeg er glad for at han har akseptert unnskyldningen min.

Som DN skrev tirsdag ble Grande presset til å beklage baksnakkingen under oppvaskmøtet i november, der hun flere ganger tok til tårene.

Abid Raja ber Trygve Hegnar ta seg en bolle etter at redaktøren skrev nedsettende om Rajas sykemelding. Han kjøpte selv bollen og fikk den levert til Hegnar torsdag.
Abid Raja ber Trygve Hegnar ta seg en bolle etter at redaktøren skrev nedsettende om Rajas sykemelding. Han kjøpte selv bollen og fikk den levert til Hegnar torsdag. (Foto: Mikaela Berg)

Løs kanon

Både i og utenfor partiet er Raja kjent for sine mange medieutspill. I forbindelse med årets landsmøte krevde han en redegjørelse fra Grande om hendelsene i et bryllup for ti år siden, noe han noen dager senere beklaget.

Raja mener det er viktig å «ta kamper i åpent lende».

– Anonyme kilder i alle partier er blitt en uting. Jeg har mange ganger tatt åpne kamper. Prisen for det er at jeg blir kalt en løs kanon. Det er en merkelapp jeg lever godt med. Jeg vil heller være en løs kanon som sier ting rett fra leveren, men med mitt navn på trykk, enn å være en av de anonyme kildene som lirker og lurker, snoker og sniker.

– En av grunnene til at Trine er irritert på deg er vel at du er en løs kanon?

– Jeg tror ikke hun oppfatter meg som en løs kanon. Jeg har aldri hørt henne si det. Jeg og Trine har få politiske uenigheter. Vi har et brennende engasjement for kulturlivet og hun er den beste kulturministeren vi har hatt siden jeg åpnet mine øyne og ble politisk bevisst. Vi har et felles engasjement for fattige barn, menneskerettigheter og internasjonal bistand. Så er vi også uenige, men det handler ikke om person.

Fra «dognad» til «dugnad»

Den siste uken, etter at sykemeldingen og historien bak ble kjent gjennom DN, er han blitt hjulpet av et godt nabolag og en psykolog.

– Et ord jeg mislikte sterkt som barn, så mye at vi hjemme mobbet det litt, var det vi kalte «dognad». Men den dugnadsånden jeg opplever i det norske folk gjør et sterkt inntrykk, det at folk stiller opp når de ser at jeg trenger det. Jeg har fått støtteerklæringer fra hele landet. Det kommer blomster og konfekt på døren. Det varmer mitt hjerte. Det gjør at jeg kan stå her i dag, sier Raja.

– Har du grått den siste uken?

– Det er et veldig personlig spørsmål. Men jeg er gift med en psykolog og hun har evnen til å få ut det meste av meg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim om konflikten i Venstre: – Klart det er alvorlig
04:30
Publisert: