Slepphendt håndtering av varslinger om seksuell trakassering og uønsket adferd, en hendelse i en kornåker med en 17 år gammel gutt for ti år siden og utveksling av porno til barn og forslag om trekantsex med en 15 år gammel gutt har ført til at partilederne i den nye blågrønne regjeringen har fått en svært utfordrende start.

Den siste tiden har Frps Ulf Leirstein og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trukket seg fra ulike verv etter påstander om upassende oppførsel og seksuell trakassering.

Partilederne Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) har begge fått kritikk for måten de har håndtert sakene på. Samtidig har det også vært stor oppmerksomhet rundt Venstre-leder Trine Skei Grandes privatliv.

Mener Jensen-forklaring er sjansespill

Doktorgradsstipendiat Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania, der han blant annet underviser i krisekommunikasjon, mener Frp-leder Siv Jensen potensielt har tatt høyest risiko i krisehåndteringen.

Ketil Raknes er tidligere SVer, statssekretær, pr-mann og journalist.
Ketil Raknes er tidligere SVer, statssekretær, pr-mann og journalist. (Foto: Aleksander Nordahl)

Jensen sa til NRK torsdag at hun ikke kunne huske om hun allerede i 2012 fikk informasjon om at Ulf Leirstein hadde sendt tekstmeldinger hvor han foreslo sex med unge partifeller.

– I torsdagens intervjuer virket det som både Siv Jensen og hennes generalsekretær led av kollektivt hukommelsestap, ved å ikke huske om møter eller telefonsamtaler har funnet sted. Skulle det vise seg at det er blitt nevnt i enda flere sammenhenger, kan det bli et problem. Jensen er avhengig av å stå 110 prosent på sin forklaring, noe jeg også råder henne til å gjøre. Tiden vil vise om hun har rett, sier Raknes, som er tidligere statssekretær og SVer.

Wenche Halsen, administrerende direktør i Burston-Marsteller i Norge, stiller seg også undrende til Jensens opptreden i Leirstein-saken.

– Enten så har du ikke hørt noe om det. Eller så har du hørt noe om det, og da husker du det. Si sannheten med en gang, så sparer du deg for mye, sier Halsen.

– Med alle mulige forbehold om at jeg ikke kjenner alle detaljer i saken, så synes jeg innslaget vitner om at Jensen ikke var villig til å ta det hele og fulle lederansvaret i denne saken, sier rådgiver Guri Størvold i Zynk.

Statssekretær Petter Kvinge Tvedt (Frp) sier til DN at Frp-leder Siv Jensen ikke har noe mer å tilføye enn det hun allerede har sagt, og at hun allerede har beklaget svikt i rutinene i saken om Ulf Leirstein.

Mener Grande-sak er ikke-sak

Raknes mener både Jensens og Venstre-leder Trine Skei Grandes problem er at de har sådd tvil om hvorvidt de snakker sant. Etter flere uker med rykter i sosiale medier og på nettstedet Resett så Grande seg nødt til å lette på sløret, og si at hun ikke er en overgriper.

Torsdag fortalte en nå 26 år gammel om hvordan han som 17-åring var involvert i en hendelse med Grande – da 38 år – på en fest i Trøndelag.

Mannen gjorde det overfor VG klart at han ikke føler seg som noe offer, og at det som skjedde var frivillig. Han reagerte likevel på hvordan han oppfattet at Grande hadde fremstilt saken.

Raknes understreker at Grandes sak – i motsetning til sakene i Høyre og Frp – er en «ikke-sak», fordi det ikke foreligger varsling.

Imponert over håndtering

Som rådgiver i Zynk jobber Guri Størvold blant annet med krevende medie- og krisekommunikasjon. Hun har lang fartstid fra politikken, og har vært statssekretær for Sp-lederne Åslaug Haga og Liv Signe Navarsete i den rødgrønne regjeringen. Hun mener trioen har håndtert en krevende form for multitasking.

– Jeg er imponert over at partilederne har klart å utarbeide en regjeringsplattform for det blågrønne regjeringssamarbeidet samtidig som de befinner seg midt i en så krevende krisesituasjon. Jeg vil tro det har vært utfordrende å utføre nødvendig lederskap i partiet, håndtere et stort medietrykk, og sørge for at alle menneskelige hensyn er ivaretatt på en skikkelig måte, sier Størvold.

Tror man lærte av Ap

Størvold mener statsminister Solberg har kommet best ut av varslingssakene blant de tre partilederne i regjering, sett fra et krisehåndteringsperspektiv.

– Jeg synes Erna Solberg har håndtert sakene godt. Hun har vist evne til å håndtere saken når den kom på hennes bord, så kan man selvsagt diskutere hvorfor det tok såpass lang tid før dette skjedde, ser hun.

Hun mener det også er positivt at Solberg har kommet med en beklagelse.

– Selv om beklagelsen kom litt sent, viste hun lederskap ved å slå fast at hun som øverste leder har ansvaret for at personer i partiet er ivaretatt, og at systemer har sviktet. Det var en viktig erkjennelse, sier Størvold, som tror partilederen har dratt lærdom av Aps håndtering av deres varslingssaker.

– Ap ble en testpilot som åpenbart gjorde det enklere for de partiene som kom etterpå å håndtere sakene bedre, sier Størvold.

Kritiserer «hovering»

Også Halsen og Raknes mener Solberg har kommet godt ut av krisehåndteringen. Én ting burde hun likevel vært foruten, mener Raknes:

– Solberg skulle aldri nærmest hovert over hvordan Høyre har håndtert varsler da det blåste som mest rundt Arbeiderpartiet. Er det én ting Metoo har lært oss, er det at ingen vet hva som skjuler seg i egen kjeller, sier han.

Kommentar om Grande-saken: Derfor skriver vi ikke om dette dnPlus

Wenche Halsen påpeker at varslingssakene rammer hele partilandskapet.

– Det ser ut som hele den nasjonale politikken har et stort tillitsproblem. Her må de politiske partiene gå sammen og rydde opp i fellesskap for å bygge opp igjen tilliten. I næringslivet ville det vært en bransjeorganisasjon som tok seg av saken. Politikken har ingen slik organisasjon. Derfor må partiene selv gå sammen og ordne opp, sier hun.

– Hva har overrasket deg mest med håndteringene av disse sakene?

– At det skal være så vanskelig å si unnskyld, og da på en måte som gjør at du du blir trodd, svarer Halsen.(Vilkår)

Blokkjedeteknologi på 15 sekunder
Klarer digitaliseringsdirektør Ari Marjamaa i Wallenius Wilhelmsen å forklare blokkjedeteknologi på 15 sekunder?
00:25
Publisert: