Søndag utpekte Donald Trump to av sine nøkkelspillere og valget av disse tilsier at Trump som president antagelig vil fortsette å være ekstrem, men også pragmatisk, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets' morgenrapport.

Som sjefstrateg har Trump valgt Stephen Bannon, mens advokaten Reince Priebus vil være den nye presidentens stabsleder. Denne rollen anses av mange som den viktigste i Det hvite hus nest etter presidenten.

– Trump har tenkt å fortsette å være Trump

Til venstre: Reince Priebus, Trumps nye stabsleder. Til høyre: Stephen Bannon, Trumps nye sjefstrateg.
Til venstre: Reince Priebus, Trumps nye stabsleder. Til høyre: Stephen Bannon, Trumps nye sjefstrateg. (Foto: Afp/NTB scanpix)

– Med Bannon som sjefstrateg vil antagelig politikken bli trukket i mer ekstrem retning. Stephen Bannon er leder for den konservative nyhetssiden Breitbart, som er blitt beskyldt for å forfekte ekstrem-høyre-tankegods, skriver Due-Andresen.

Breitbart har hatt en kraftig leservekst under presidentkampanjen.

Bannon var også uttalt «antiestablishment» lenge før han ble en del av Trump-kampanjen.

Reince Priebus anses derimot som en moderat republikaner som antas å trekke politikken i mer moderat retning igjen, skriver Due-Andresen.

Priebus leder Republican National Committee, som koordinerer partiets valgkamper og finansieringen av disse.

Valget av disse to tilsier tilsynelatende at Trump har tenkt å fortsette å være Trump også som president, ifølge Due-Andresen.

Tilliten til økonomien steg i november

Ifølge morgenrapporten kommer det frem at ifølge foreløpige tall fra University of Michigan-undersøkelsen steg konsumenttilliten i USA vesentlig mer enn ventet i november. Konsumenttilliten måler forbrukernes tillit til økonomien.

Tilliten ble trukket opp både av synet på nåsituasjonen og fremtidsforventningene, ifølge rapporten.

– Det er uvisst hvilken effekt valget av Trump vil ha på konsumenttilliten, men det kan være grunn til å tro at inflasjonsforventningene vil trekke oppover, skriver Due-Andresen, som også peker på at dersom Trump gjennomfører det han har lovet med å føre en langt strengere innvandringspolitikk og sende ulovlige innvandrere hjem, er dette noe som vil kunne bidra til et strammere arbeidsmarked og dermed økt lønns- og prispress.

Også den foreslåtte utenrikspolitikken med å legge høy straffetoll på varer fra Kina og Mexico vil også kunne bidra til betydelig inflasjon, i det minste for en periode inntil prisene er juster opp til det nye og høyere nivået som tollsatsene innebærer, skriver hun videre. (Vilkår)