– Dette er i ferd med å bli en veldig skitten valgkamp, sier Iwan Morgan, professor i amerikansk historie ved University College London (UCL) til DN.

Hillary Clinton (68) bruker nå rasisme-kortet mot sin republikanske utfordrer Donald Trump (70) for alt det er verdt. I en video Clinton-kampanjen har spredt på Twitter torsdag kveld, intervjues Ku Klux Klan-medlemmer som helhjertet viser sin støtte til Trump.

«Skam dere», ropte Trump fra talerstolen i Mississippi med henvisning til Clinton og hennes støttespillere, ifølge den amerikanske nettavisen Politico.

Donald Trump sier han «angrer» på en del uttalelser i valgkampen. Det er første gang Trump offisielt har innrømmet feilvurderinger. Foto: Gerald Herbert/Ap/NTB Scanpix
Donald Trump sier han «angrer» på en del uttalelser i valgkampen. Det er første gang Trump offisielt har innrømmet feilvurderinger. Foto: Gerald Herbert/Ap/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

Rasist?

– Ohh, gosh!

Iwan Morgan må le litt når han forteller at han har fulgt amerikansk politikk i over 40 år. Morgan har skrevet en rekke bøker om blant annet Watergate-skandalen, president Barack Obama og Det republikanske partiet.

Har Morgan sett noe verre enn dagens valgkamp?

–  Når Ronald Reagen stilte i 1980 forsøkte demokratene å fremstille ham som en ekstremist som ville sprenge hele verden i filler. Det var ganske skittent, sier Morgan.

Professoren mener Clintons angrep torsdag kveld er en reaksjon på Trumps forsøk på å nå ut til afro-amerikanske velgere.

– Clintons team må minne alle på hva slags velgerbase Trump har. Det går veldig hardt for seg nå, sier Morgan og legger til:

– Trump forsøker å bevise at han ikke er rasist. Republikanerne vil maks få ti prosent av stemmene fra afro-amerikanerne, og enkelte meningsmålinger viser at kun én prosent vil stemme på Donald Trump, sier Morgan.

Tror du Donald Trump er en rasist?

–  Jeg tror ikke han har som intensjon å være en rasist. Han er en person som trolig ikke har tenkt så mye over raseproblematikk. Han har ingen forståelse for afro-amerikanere, og appelerer bevisst til hvite amerikanere som føler seg økonomisk og demografisk usikre, svarer Morgan.

Så Trump snakker som en rasist, men han mener det ikke fordi han ikke forstår hva det innebærer å være rasist?

– Det er en mangemilliardær vi snakker om her. Han har aldri knyttet kontakt med afro-amerikanere, aldri stilt til valg før og under den republikanske nominasjonsvalget var det knapt noen svarte som stemte, slik at han kunne si hva han ønsket å si, vel vitende om at budskapet gikk ut til hvite velgere, svarer Morgan.

Har rasistiske kommentarer gjort Trump mer eller mindre populær?

– Det har gjort ham antakeligvis mer populær blant kjernevelgerne, og mindre populær blant dem utenfor. Trump har et problem. Mange høyt utdannede republikanske kvinner er i ferd med å melde overgang til demokratene, svarer Morgan.

–  Ideologi av hat

Morgan får støtte fra Natasha Ezrow, USA-ekspert og forsker i internasjonale relasjoner ved University of Essex.

Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton (68), er i full gang med å overbevise velgerne om at en stemme på Trump er en stemme på kaos. Foto: REUTERS/Steve Marcus
Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton (68), er i full gang med å overbevise velgerne om at en stemme på Trump er en stemme på kaos. Foto: REUTERS/Steve Marcus (Foto: Reuters)
–  Hvorvidt Trump er en rasist, er ikke helt klart for meg. Men det som er sikkert, er at han bruker en ideologi av hat for å vise avsky mot politisk korrekthet, sier Ezrow og legger til:

–  Clinton gjorde det tydelig at Trump bidrar til å promotere en rasistisk ideologi. Hun sier dette mer direkte nå enn noen gang, sier Ezrow.

- Du kan sammenligne Trump med Titanic

Ezrow, som selv er amerikaner, mener rasisme har vært og fortsatt er et problem i USA på grunn av slaveriet, som ble avskaffet etter borgerkrigen i 1865.

– Vi snakker konstant om rase. Afrikanske amerikanere har kommet en lang vei, men vi er fortsatt et rasistisk land som har en lang vei å gå. Dette valget illustrerer det, sier Ezrow.

Tilspisset

Det er ikke unormalt at amerikanske valgkamper spisser seg til før «Labor day» – en fridag for amerikanske arbeidstakere den første mandagen i september.

– Det spesielle med årets valgkamp, er at begge kandidatene er svært upopulære, sier Iwan Morgan.

Clinton har i flere uker hatt et kraftig overtak på Trump. Hun leder an med syv prosentpoeng på de siste nasjonale meningsmålingene mot Trump, ifølge Real Clear Politics.

– Bryter all etikette og folkeskikk

Trump har 16,9 prosent sjanse til å vinne presidentvalget, ifølge beregningene til nettstedet Five Thirty Eight, som drives av den kjente statistikeren Nate Silver.

Mangemilliardær og eiendomsbaron Trump har overrasket en hel verden med å knuse etablerte republikanske motstander under primærvalgene i USA.

 

Hillary Clintons vei til makten magasinet+  

I motsetning til andre historiske presidentkandidater i USA, er Trump helt uten politisk erfaring og har aldri hatt et politisk verv.

Derimot er Trump mer kjent med underholdningsbransjen i USA og fra reality-tv-showet «The Apprentice», som han ledet gjennom 13 sesonger. Han har skrevet totalt 16 bøker om seg selv, ifølge Trumps hjemmeside.

Les også:

For slapp regel dn+

- Dette synes å ha dempet boligprisveksten

Tidenes oppussingsobjekt dn+ (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.